Social

Medvedev, la fel de dur ca Putin

Rusia considera inacceptabila apropierea Ucrainei si a Georgiei de NATO

Presedintele ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat raspicat ca aderarea la Alianta Nord-Atlantica a fostelor republici sovietice Ucraina si Georgia este inacceptabila pentru Rusia. Pe un ton la fel de dur ca al predecesorului sau, Medvedev a lasat sa se inteleaga ca o fortare a aderarii celor doua tari ar putea ameninta securitatea intregii Europe.

"Nu suntem bucurosi de situatia creata in jurul Georgiei si Ucrainei. Consideram ca aceasta este extrem de daunatoare pentru actuala structura a securitatii europene", a declarat textual Medvedev intr-un interviu de doua ore acordat "Financial Times", primul de la alegerea sa ca presedinte al Rusiei. "Nici un stat nu poate fi multumit de apropierea de granitele sale a reprezentantilor unui bloc militar caruia nu ii apartine", a adaugat el.

Medvedev nu a omis sa aminteasca si faptul ca guvernul de la Kiev promoveaza o politica ce contravine vointei opiniei publice, din moment ce sondajele de opinie demonstreaza ca populatia ucraineana se opune in majoritate aderarii tarii la Alianta Nord-Atlantica.

Presedintele american George W. Bush se va deplasa la Kiev chiar in ajunul summitului Aliantei, dupa ce a depus eforturi sustinute pentru ca Ucraina si Georgia sa fie incluse in MAP (Planul de Actiune pentru Aderare), la Bucuresti. Entuziasmul si demersurile americane nu sunt insa impartasite de toate statele aliate, mai multe dintre ele, in special Germania, opunandu-se candidaturilor celor doua republici ex-sovietice.

Presiuni asupra Aliantei

Cu prilejul aceluiasi interviu, Medvedev a dat, de asemenea, asigurari ca el si presedintele inca in exercitiu, Vladimir Putin, care va prelua probabil functia de premier, vor forma un tandem care nu va genera confuzie si instabilitate in Rusia.

Analistii comenteaza ca, macar din punct de vedere al politicii externe ruse, tandemul Medvedev - Putin va functiona armonios. In opinia acestora, recentele comentarii ale noului lider de la Kremlin vor acutiza presiunile asupra Aliantei de a nu permite Ucrainei si Georgiei sa fie incluse in Planul de Actiune pentru Aderare cu ocazia summitului de la Bucuresti.

Ministrul ucrainean de externe, Volodimir Ogrizko, a incercat sa atenueze temerile Moscovei, sustinand ca o eventuala apropiere a tarii sale de NATO nu va constitui o amenintare pentru Rusia. „As dori sa subliniez ca Ucraina doreste sa construiasca cele mai bune relatii posibile cu Rusia, deoarece este vecinul nostru, al doilea partener economic si am trait in aceeasi tara timp de peste 300 de ani", a explicat seful diplomatiei ucrainene, subliniind ca o apropiere a Ucrainei de NATO "nu va crea nici o evolutie periculoasa pentru Rusia".

Din moment ce Cons­titutia Ucrainei interzice desfasurarea de trupe straine pe teritoriul sau, nicio forta militara straina nu va fi desfasurata in aceasta tara, a mai precizat seful diplomatiei de la Kiev. Ca stat suveran, Ucraina are insa dreptul sa-si decida viitorul, iar aderarea la NATO ar fi o garantie a suveranitatii ei, a subliniat el.

Sanse tot mai reduse

In ciuda reticentei mai multor state membre ale Aliantei, in special a Germaniei, Ucraina isi pastreaza optimismul in privinta acceptarii candidaturii sale la Bucuresti. Din moment ce MAP (Planul de Actiune in vederea Aderarii la NATO) vizeaza in proportie de 90% probleme legate de economie, democratia din tara candidata, si numai 10% probleme militare, "nu pot sa-mi imaginez ca anumite state se opun dezvoltarii democratice a Ucrainei, a declarat Ogrizko.

Presedintele ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, a reafirmat ieri ca tara sa "nu este multumita" de proiectele de extindere a NATO vizand Ucraina si Georgia, perspectiva pe care Rusia o percepe ca o amenintare la adresa sa.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea