Social

Medvedev, la „botezul focului“ in diplomatie

Relatiile tensionate cu Ucraina si Georgia domina summitul CSI.

Stationarea Flotei ruse la Marea Neagra, extinderea NATO si situatia din Abhazia vor domina agenda primului summit CSI la care participa noul lider de la Kremlin.

Presedintele Dmitri Medvedev va avea mai multe intalniri bilaterale in cadrul acestui summit, in special cu omologul sau georgian, Mihail Saakasvili , si ucrainean, Viktor Iuscenko. Intrevederile vin in contextul in care tensiunile s-au intensificat in ultimele saptamani intre Moscova si cele doua tari vecine prooccidentale care doresc sa adere la NATO.

Presedintele Saakasvili a discutat recent la telefon cu Medvedev despre trimiterea de noi in Abhazia, demers criticat de Tbilisi, care suspecteaza Moscova ca urmareste anexarea acestei regiuni separatiste . Situatia din Transnistria va domina, de asemenea, discutiile presedintelui Vladimir Voronin cu noul lider de la Kremlin.

Kievul, motiv de ingrijorare

Cele mai complicate se anunta insa discutiile ruso-ucrainene. Moscova este nemultumita de un decret semnat luna trecuta de presedintele ucrainean, care cere pregatirea unei legi pentru incetarea din 2017 a acordurilor care permit stationarea Flotei ruse in portul Sevastopol .

Medvedev l-a avertizat recent pe Iuscenko sa nu ia „decizii unilaterale care contravin acordurilor incheiate". Totodata, dorinta Ucrainei si Georgiei de a adera la NATO ingrijoreaza in mod deosebit Rusia.
Duma de Stat , camera inferioara a Parlamentului rus, a cerut presedintelui sa retraga Rusia din Tratatul de prietenie si cooperare cu Ucraina daca aceasta tara devine oficial candidata la aderarea la Alianta.

Progrese putin probabile

Analistul rus Evgheni Volk a estimat ca „este putin probabil sa existe progrese semnificative" in aceste dosare spinoase.

El a apreciat ca Moscova va ramane pe pozitii si va folosi „presiunea energetica si militara" asupra tarilor vecine. Rusia a recurs la „arma energetica" fata de Ucraina, in timp ce prezenta tot mai mare a militarilor rusi in republicile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud ingrijoreaza serios Georgia.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea