Social

#medvedev #rusia #azerbaidjan

Medvedev, in turneu la Marea Caspica

Presedintele rus vrea incheierea unor acorduri de principiu pentru achizitionarea de gaz, care ar putea sabota proiectul gazoductului european Nabucco.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a inceput ieri un turneu in trei state din regiunea Marii Caspice - o zona in care sunt concentrate imense rezerve de hidrocarburi.

Prima destinatie a liderului de la Kremlin a fost Azerbaidjan, dupa care se va indrepta spre Turkmenistan si Kazahstan. Principala tema de pe agenda negocierilor este cooperarea in domeniul energetic.

Potrivit analistilor rusi, convorbirile dintre presedintele rus si omologii sau Azer si turkmen, Ilham Aliev , respectiv Gurbanguli Berdimuhammedov, nu vor fi deloc simple. Miza strategica a vizitei noului locatar de la Kremlin in Azerbaidjan este, in opinia expertilor, incheierea unui acord de principiu cu privire la cumpararea gazelor azere de catre partea rusa. In acest fel, se pare ca Rusia intentioneaza sa puna bete in roate proiectului european

"Nabucco" prevede transportarea de petrol si gaze naturale din regiunea Marii Caspice via Turcia in tari din Uniunea Europeana. In acest moment, Azerbadjanul este furnizorul principal care ar putea asigura cu gaze conducta Nabucco pentru inceput.

Pretul lui Aliev

Potrivit „Novai Reghion", spre deosebire de omologii sai pro-americani, Viktor Iuscenko (presedintele Ucrainei) si Mihail Saakasvili (Georgia), presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, este adeptul unei politici mai pragmatice, resursele de hidrocarburi de care dispune tara sa permitandu-i acest lucru.

In opinia unor experti de la Moscova, daca Medvedev ii va propune un pret bun, liderul azer ar putea sa fie de acord sa concesioneze Rusiei rezervele de gaze ale tarii sale, mai ales ca Moscova ar face presiuni asupra Armeniei pentru a flexibiliza pozitia acesteia in cadrul conflictului din enclava Nagorno-Karabah.

Moscova nu sustine direct Nagorno-Karabah, asa cum sprijina Abhazia si Osetia de Sud, doua regiuni separatiste de pe teritoriul Georgiei, insa Armenia, pe care Nagorno-Karabah mizeaza pentru recunoasterea independentei sale pe plan international, este aliatul strategic al Rusiei.

In opinia politologului azer Vafa Guluzade, Medvedev ii va oferi lui Aliev garantii privind neutralitatea Rusiei in cazul reizbucnirii conflictului din Nagorno-Karabah. Expertul afirma insa ca presedintele azer nu ar trebui sa se increada in aceste promisiuni "minciunoase", intrucat, daca Rusia ar lua partea Azerbaidjanului in conflictul din Nagorno-Karabah, regimul armean se va prabusi, ceea ce nu este in interesul Moscovei.

Bataie pe Azerbaidjan

Bogat in resurse de hidrocarburi si cu o situatie geografica de invidiat in regiunea Marii Caspice, Azerbaidjanul duce negocieri directe cu principalii actori geopolitici din lume.

Intre altele, recent, SUA i-au propus Azerbaidjanului sa adere la NATO, fara a participa la nici un fel de Plan de actiune in vederea aderarii (Membership Action Plan /MAP/), chiar inaintea Ucrainei si a Georgiei. Depinde insa daca oferta SUA va fi mai tentata decat ceea ce ii va propune presedintele rus omologului sau azer, scrie presa de la Moscova.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea