Social

Medvedev desfiinteaza presedintii de regiuni din Rusia

Presedintele rus Dmitri Medvedev intentioneaza sa lanseze o noua politica regionala, urmand ca primul pas sa fie desfiintarea functiei de presedinte in republicile componente ale Federatiei Ruse, noteaza Rompres, citand publicatia Gazeta.ru.

Primul presedinte/guvernator regional care va fi vizat de aceasta masura este cel al republicii Tatarstan, Mintimer Saimiev. Acesta conduce, in prezent, una dintre cele mai bogate regiuni a Rusiei (in special in petrol si gaze naturale, dar are si o industrie bine dezvoltata), iar constitutia regiunii ii confera puteri absolute, sub „ umbrela ” Federatiei Ruse.

Este practic un stat in stat, cu autonomie suverana, care trebuie adus, intr-o perioada de crestere alarmanta a pretului la petrol si a produselor derivate , sub controlul deplin al Moscovei.

Dupa Tatarstan ar urma sa fie desfiintate posturile de presedinte in Baskiria si Ciuvasia, apoi in Caucazul de Nord, dar si in republicile siberiene Buriatia, Tuva, Altai, noteaza publicatia rusa. Daca Medvedev desfiinteaza functia de presedinte regional, detinatorul acestui titlu devine seful parlamentului local, o functie cu mai putine puteri.

Saimiev este in prezent sub controlul premierului Vladimir Putin, care, la doar o zi de la preluarea acestei functii, a semnat un decret care transfera supravegherea guvernatorilor regionali de la presedintie la guvern.

Expertii rusi considera ca Dmitri Medvedev doreste sa „intinereasca” conducerea regionala si sa formeze noi echipe de conducere, dar nu exclud ca noul lider de la Moscova doreste ca in Rusia sa fie un singur presedinte – cel de la Kremlin.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea