Social

# cazuri infectari #omicron # radu tincu #avertisment #romania

Medicul Radu Tincu, avertisment dur despre Omicron: “vor exista 20.000-25.000 de cazuri pe zi”

Medicul primar ATI la spitalul Floreasca, Radu Tincu, a tras un semnal de alarma privind valul 5 al pandemiei, in care varianta Omicron va fi dominanta.

 

Acesta a afirmat ca noua varianta se raspandeste cu repeziciune, insa a precizat ca desi urmeaza un numar mare de infectari pana la finalul lunii, formele de Omicron sunt mai usoare decat cele initiale. Astfel, desi numarul de infectari va fi mai mare decat in valurile anterioare, oamenii care vor avea forme grave, care necesita spitalizare, vor fi mai mici.

In plus, medicul sustine ca Valul 5 va dura mai putin decat valul 4, generat de varianta delta.

„Va dura mai putin. Realitatea stiintifica, perioada de incubatie si simptomatologie determinata de varianta omicron este mai scurta si atunci, cel mai probabil, perioada de timp pe care se va intinde valul 5 va fi una mai scurta. Cred ca va fi un val caracterizat de un numar mare de imbolnaviri, dar cu un numar mai mic de oameni care sa necesite spitalizare sau care sa necesite masuri de terapie intensiva. Studiile din Marea Britanie ne spun ca varianta omicron determina forme mai bande de boala care reduc necesarul de internare cu 40-50%.

Este o realitate faptul ca omicron este comunitar. Suntem in faza initiala de transmitere, asta inseamna ca suntem la inceputul curbei de accelerare. Uitandu-ne la propunerile matematice transmise de toate celelalte tari europene vedem ca transmiterea se va accelera extrem de rapid, asta inseamna ca de la o zi la alta se va dubla numarul de cazuri. Cel mai probabil, dupa prima jumatate a lunii ianuarie vom avea o crestere a numarului de pacienti diagnosticati cu varianta omicron.

E greu de facut o estimare cu privire la numarul de cazuri. Avem estimarea INSP care spune ca putem ajunge la 25.000 de cazuri, insa avand in vedere ca varianta omicron poate imbolnavi atat persoanele care au trecut prin boala si persoanele care sunt vaccinate, la o perioada de trei luni dupa ce au facut boala ori s-au vaccinat, e greu de facut o astfel de predictie. Dar vazand ce se intampla in Franta, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, in contextul in care populatia este vaccinata in procent foarte mare, probabil ca aceste cifre sunt unele realiste si vor exista undeva la 20.000-25.000 de cazuri pe zi. ”, a spus Radu Tincu, la Realitatea PLUS.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea