Social

#medicamente #compensate #lista #cnas

Medicamentele scumpe, prescrise doar cu aprobari speciale de la CNAS

Compensatele costisitoare pentru bugetul sanatatii, marcate cu asterixuri. Doctorii trebuie sa consulte cele 650 de pagini de limitari si restrictii pentru retete.

Noua lista a medicamentelor sanatate .

Medicamentele marcate in lista cu patru asterixuri nu vor putea fi eliberate decat cu aprobarea Comisiei Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Asterixurile au fost atasate medicamentelor scumpe si acolo unde indicatiile sunt mai complexe”, ne-a precizat dr. Anci Ionescu, medic sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Practic, protocoalele terapeutice contin criterii de eligibilitate pentru accesul la tratament, care cuprind, printre altele, esecul unor terapii mai ieftine, precum si criterii de excludere. De exemplu, in cazul unui medicament pentru obezitate extrem de eficient, care scade absorbtia lipidelor cu 30% si nu are efecte secundare, un criteriu obligatoriu pentru initierera tratamentului este, in cazul tinerilor de 18-26 de ani, dovada includerii intr-un program de invatamant si a nerealizarii de venituri.

Prioritate la medicament vor avea cei care “au probleme psihologice privind stima de sine si integrarea sociala”. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca medicamentele nu mai pot fi date bolnavilor fara protocoalele terapeutice, care devin obligatorii pentru medicii care prescriu gratuite si compensate.

Acest lucru este prevazut in Ordinul 1301, care stipuleaza ca prescrierea medicamentelior este limitata la indicatiile din protocoalele terapeutice si are nu mai putin de 650 de pagini. “Cred ca acestea sunt mai degraba protocoale de decontare, si nu terapeutice. In fapt, casele de asigurari nu vor deconta decat medicamentele prevazute in protocoale”, sustine prof.dr. Vasile Astarastoae , presedintele Colegiului Medicilor din Romania.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea