Social

#medic #plafon #medicamente compensate

Medicamentele compensate vor avea din nou plafon

Criza de bani din sanatate ar putea duce la reintroducerea de plafoane pentru acordarea de medicamente . Astfel, in 2010, pacientii cu pensii sub 700 de lei vor beneficia in continuare de compensare de 90% la medicamentele scumpe, insa nu vor putea lua decat un anumit numar de prescrieri.

Lipsa fondurilor ar putea duce la reintroducerea plafonului, dar nu la farmacii, ci la medicii prescriptori, noteaza Cotidianul. Astfel, in cazul reintroducerii acestei limitari, un pacient cu venituri de sub 700 de lei nu va putea beneficia decat de o singura reteta pe luna, care sa nu contina mai mult de 7 medicamente, dintre care maxim 3 din sublista B, in valoare de pana la 300 de lei pe luna.

Aceasta urmeaza sa fie una dintre prevederile din proiectul contractului-cadru pe 2010 privind acordarea asistentei medicale in sistemul asigurarilor de sanatate. In proiect se precizeaza si ca in cazul medicamentelor compensate 100% din sublista C, pe fiecare cod de boala se poate elibera o singura prescriptie lunar, cu maximum 3 medicamente.

In plus, potrivit proiectului, copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni beneficiaza de medicamente gratuite , fara plafonare valorica si cantitativa. Elevii si studentii pot beneficia si ei de medicamente, prescrise de medicul cabinetului unitatii de invatamant, insa numai pentru afectiunile acute, pentru maximum 3 zile.

Medicamentele pot fi prescrise pentru o perioada de 3-5 zile in afectiuni acute, de 8-10 zile in afectiuni subacute si de pana la 30 de zile pentru bolnavii cu afectiuni cronice, cu exceptia bolnavilor cuprinsi in unele programe de sanatate pentru care perioada poate fi de pana la 90 de zile.

Pentru pacientii care isi platesc investigatiile efectuate pe perioada internarii in spital, desi ar fi trebuit sa primeasca asistenta medicala gratuit, pe baza asigurarii medicale, ei isi vor putea primi banii inapoi de la spital, pe baza unei cereri scrise.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea