Social

Medicamentele, ce nebunie!

Maine, 16 septembrie, este data de cand farmaciile vor fi obligate sa elibereze medicamente compensate la preturi mai mici. Dar si data cand expira ragazul oferit de distribuitorii si furnizorii de medicamente ministrului Sanatatii pentru achitarea datoriilor. Criza medicamentelor 2005 se acutizeaza.

Realitatea este dramatica. Datoriile pe care Casa de Asigurari si Ministerul Sanatatii le au pentru medicamente se ridica la 300 milioane de euro. Farmaciile de spitale se golesc incetul cu incetul, iar celelalte farmacii isi epuizeaza stocurile fara a mai putea sa si le refaca, din cauza lipsei de fonduri. Daca pana acum bolnavii spitalizati alergau la farmacia din colt pentru o compresa, o fasa, unele medicamente, in contextul adancirii crizei, nici asa nu ne mai putem "carpi".

TEORIA

Potrivit unui ordin emis de actualul ministru al Sanatatii, din 16 septembrie, medicamentele cu reteta sunt mai ieftine cu 7% pana la 11%, prin obligarea farmaciilor de a reduce adaosurile comerciale. Aparent un lucru bun pentru bolnavi.

Aparent doar, caci 16 septembrie este si termenul-limita acordat de distribuitorii si importatorii de medicamente ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu , pentru gasirea unor solutii de achitare a datoriilor pana la 31 ianuarie 2006, cu garantarea solutiilor de acoperire a acestora. Si chiar daca ministrul Nicolaescu reuseste printr-o minune sa cada la pace, fie ea si partiala, cu distribuitorii si cu importatorii, bolnavii tot nu vor beneficia de asa-zisa ieftinire. Si aceasta pentru ca farmacistii refuza sa accepte vanzarea la preturile noi a medicamentelor din stoc intrate pe factura la preturile vechi, asa cum doreste ministrul Sanatatii, economistul Eugen Nicolaescu.

PENTRU VIATA

La cel mai mare centru de diabet din tara, Institutul Nicolae Paulescu, sute de oameni se calca zilnic pe picioare pentru cateva cutii cu medicamente


TERMENE

Criza se adanceste pe zi ce trece din cauza incalcarii termenelor prevazute in Memorandumul semnat de catre Ministerul Sanatatii si de CNAS. Si daca distribuitorii, furnizorii, farmacistii vorbesc despre aceasta criza in cifre reci, bolnavii sunt redusi la tacere. Deoarece pentru unii dintre ei, suferinzi de cancer, diabet, tuberculoza, bolnavi care fac zilnic dializa, viata atarna de medicamente vitale, eliberate prin programe din ce in ce mai slab finantate.

DIABETUL, UN PROGRAM CERCETAT PENAL

La nivel national se deruleaza patru programe nationale de sanatate: 1. program comunitar de sanatate publica; 2. de prevenire si control al bolilor netransmisibile; 3. de sanatate a copilului si familiei; 4. de administratie sanitara si politici de sanatate. Programele 3 si 4 sunt finantate de la bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii, in timp ce programele 1 si 2 sunt structurate in subprograme cu finantare atat de la bugetul de stat, cat si din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Preventia si controlul in diabet si boli de nutritie este un subprogram inclus in programul 2. Pentru anul 2005, subprogramul de preventie si control in diabet si alte boli de nutritie beneficiaza de un buget de aproximativ 1.800 miliarde lei vechi. Anul trecut erau inregistrati in Romania peste 300.000 de bolnavi de diabet, iar 75.000 dintre ei aveau nevoie de tratament cu insulina.

Anual, in tara noastra sunt inregistrate 50.000 d noi cazuri de imbolnaviri de diabet si boli de nutritie. Profesorul doctor Mircea Cinteza , aflat in functia de ministru al Sanatatii, declara in martie 2005 ca una dintre explicatiile crizei medicamentelor pentru suferinzii de diabet este lipsa registrului national al tuturor bolnavilor de diabet. O serie de analize au relevat ca, in 2004, circa 1.520 de medici diabetologi din judetele Galati, Arad si Prahova au prescris, anual, medicamente in valoare de cateva zeci de miliarde de lei. In Bucuresti, luna de luna bolnavii de diabet sunt disperati sa nu ramana fara medicamente. Actualul ministru al Sanatatii, economistul Eugen Nicolaescu, este decis sa atace frontal aceasta criza.

In prima conferinta de presa de la preluarea mandatului a anuntat ca Departamentul de audit al ministerului are ca prioritati analizarea si evaluarea diferitelor programe, incepandu-se cu cel pentru tratarea diabetului. Despre acest subprogram, Eugen Nicolaescu a declarat ca prezinta un numar mare de nereguli, in liste aparand bolnavi fictivi, iar vinovatii vor fi cercetati penal. Registrul pentru evidenta informatizata a bolnavilor de diabet a inceput sa functioneze deja, urmand a fi finalizat in cateva luni, sustine ministrul Eugen Nicolaescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea