Social

McCain vs Obama, razboiul dintre petrol si etanol

Candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, a devenit un puternic sustinator al biocombustibililor pe baza de etanol obtinut din porumb, considerand ca aceasta sursa de energie va duce la scaderea pretului carburantilor si la asigurarea independentei energetice a SUA.

In spatele acestei convingeri se afla insa consilierul lui Obama, Tom Daschle, al carui nume figureaza in conducerea a trei mari firme producatoare de etanol si care doreste obtinerea a cat mai multe subsidii pentru productia de porumb. Totodata, Obama este senator de Illinois, al doilea stat american in topul productiei de porumb.

„Astfel vom asigura securitatea nationala, pentru ca acum platim miliarde de dolari unora dintre cele mai ostile natiuni din lume“, a acuzat Obama dependenta fata de petrolul din Orientul Mijlociu .

La polul opus se afla candidatul republican John McCain, care sustine ca solutia reducerii dependentei energetice este reluarea exploatarii zacamintelor de petrol din zona de coasta a SUA, interzise in urma cu doua decenii de Congres. McCain a primit si sprijinul presedintelui George W. Bush, care a cerut recent Congresului sa ridice interdictia, astfel incat pretul-record al carburantilor la pompa sa scada cat mai repede.

Initiativa a fost atacata de democrati. Barack Obama l-a acuzat pe contracandidatul sau ca apara interesele marilor petrolisti si a aratat ca senatorul Phil Gramm, unul dintre sefii campaniei lui McCain, a fost, in 2000, initiatorul unei legi care permite specula excesiva cu resurse energetice . Legea urmarea atunci sa apere interesele controversatei firme Enron, care a sponsorizat campania electorala republicana din 2000.

Democratii sustin ca exploatarea resurselor din zona de coasta cu un impact negativ asupra mediului nu va duce la scaderea pretului la petrol decat peste 20 de ani. Obama sustine ca solutia este energia bio si cea regenerabila, care trebuie sa ajunga la 25% din total pana in 2025, fata de 1% in prezent.

Veteranul republican John McCain s-a aratat dispus sa sprijine productia de energie regenerabila , el sustinand constructia a inca 45 de centrale nucleare si importul de etanol brazilian produs din trestie de zahar, mult mai ieftin decat cel produs in SUA. „Nu este in interesul nostru national sa inlocuim importul de petrol cu etanolul brazilian“, a protestat insa Obama.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea