Social

#sindicate #guvern #patronate #masuri anticriza #discutii si negocieri

Masurile anticriza vor fi aplicate inainte de aprobarea bugetului in Parlament

Planul de masuri anticriza ar putea fi adoptat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta, pentru a intra imediat in vigoare si a nu se astepta dezbaterea in Parlament a Legii bugetului pe 2009.

Afirmatia a fost facuta vineri de Ioan Cezar Coraci ( foto ), presedinte al patronatului UGIR-1903, in urma discutiilor pe care le-a avut cu reprezentantii Executivului. De asemenea, patronatele prezente la discutiile de vineri cu premierul Emil Boc si cu ministrul finantelor au cerut ca masurile anticriza care vor fi acceptate de guvern sa fie introduse intr-un capitol separat al bugetului, si nu in bugetele ministerelor, ceea ce ar putea duce la realocari de fonduri, potrivit lui Coraci, care a precizat ca premierul a acceptat aceste propuneri.

"Bineinteles, nu ne asteptam ca toate aceste masuri sa fie aprobate, dar se pare ca o mare parte din ele vor fi prinse in bugetul final", a spus Coraci, la finalul discutiilor. Reprezentantul patronatelor a precizat ca planul de masuri anticriza va insuma 3,84% din bugetul consolidat, din care circa 45% (1,76% din buget) vor fi pentru sprijinirea mediului de afaceri, 25% vor fi masuri sectoriale (pentru industria auto, petrochimica etc), iar 30% masuri sociale .

"Am explicat guvernului ca este mai usor sa pastrezi un loc de munca decat creezi altul nou", a spus Coraci. "Exista ministere ce au posturi libere si nu vor fi afectati foarte multi cetateni (de reducerea personalului n.r.). Trebuie sa privim cu ingrijorare catre concedierile din sectorul privat", a adaugat el. Cheltuielile salariale din domeniul bugetar au crescut cu 1,5 miliarde euro in ultimii patru ani, potrivit reprezentantului patronatelor. Presedinte UGIR-1903 a mentionat ca ministrul Pogea ar fi preluat ideea reducerii para-fiscalitatii, "care nu aduce castig la bugetul de stat", si ca s-a luat in discutie desfiintarea unui mare numar de agentii. Premierul ar fi promis patronatelor ca va avea loc o concentrare a agentiilor, fara a preciza care dintre ele vor fi desfiintate.

Coraci a aratat ca planul anticriza este prioritar si va mai fi discutat luni cu reprezentantii guvernului, iar marti va mai avea loc o discutie pe tema proiectului de buget. Premierul a precizat ca proiectul de buget vafi adoptat joi de guvern si ca pana atunci vor mai avea loc discutii cu patronatele si cu sindicatele.

Vasile Marica a declarat ca sindicatele vor vedea proiectul de buget luni, iar patronatele marti. Guvernul va prezenta, luni, sindicatelor, prima forma a proiectului de buget pe 2009, urmand ca marti acesta sa fie discutat si cu patronatele, insa forma finala va fi aprobata joi de Executiv, a declarat, vineri, presedintele Sed Lex, Vasile Marica.

"Saptamana viitoare se vor da cele mai mari batalii. Luni, Guvernul ne va prezenta prima forma a bugetului pe 2009. Noi ne vom apara oamenii, incercand sa pastram cat mai multe locuri de munca, iar ministrii, probabil ca vor vrea sa faca reduceri de personal , pentru a obtine cat mai multi bani pentru cheltuieli", a adaugat Marica, la finalul intalnirii desfasurate vineri, intre reprezentantii Executivului si cei ai sindicatelor si patronatelor.

El a precizat ca, deocamdata, nu vor avea loc proteste, in conditiile in care sindicatele se afla inca "la masa discutiilor" si "pot inca negocia". Liderul sindical a mai spus ca planul de reducere a personalului bugetar va trebui sa urmeze pasii din Codul Muncii. Marica a mai declarat ca reducerea, in medie, cu 20% a posturilor din aparatul central, va afecta aproape 2.000 de salariati din ministere si agentii guvernamentale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea