Social

#masti ffp2 obligatorii romania #masti ffp2 obligatorii #masti de protectie ffp2 # masti ffp2 #omicron # masti de protectie

Mastile de protectie FFP2 ar putea deveni obligatorii. Cum arata si cat costa

Odata cu aparitia noului val de coronavirus din Romania, val creat de varianta Omicron a coronavirusului, autoritatile iau noi masuri pentru a proteja populatia si pentru a preveni un val urias de pacienti care au nevoie de internari in spital.

 

Noul val face deja ravagii in restul Europei, Franta confrutandu-se cu 200.000 de imbolnaviri pe zi. Din acest motiv autoritatile din Romania iau noi masuri de combatere a virusului, printre care se numara si recomandarea de a purta masca de protectie FFP2.

Despre noua masura s-a vorbit in sedinta de la Palatul Victoria, de luni seara, seddinta convocata de Nicolae Ciuca.  

“In cadrul intalnirii a fost prezentata evolutia pandemiei in tara si la nivelul Uniunii Europene, fiind evidentiate o serie de masuri avute in vedere in functie de aceasta situatie, care sa protejeze sanatatea romanilor si sa permita continuarea functionarii scolilor, precum si a sectoarelor economice. Continuarea vaccinarii a fost subliniata ca fiind cea mai sigura solutie de protejare a vietii si sanatatii romanilor fata de formele grave de imbolnavire generate de SARS-CoV-2.

Pe de alta parte, una dintre cele mai eficiente masuri de preventie, care ar putea fi generalizata la nivelul intregii tari, ramane portul corect al mastii chirurgicale sau al altor tipuri de masti care sa respecte standardele FFP2.”, arata comunicatul de presa transmis de Executiv, dupa sedinta, potivit ziare.com.

De asemenea, Alexandru Rafila, ministrul sanatatii, recomanda purtarea mastilor FFP2 in locul celor textile, cu atat mai mult acum, in valul 5, avand in vedere faptul ca varianta Omicron este mult mai contagioasa.  

Cum arata si cat costa mastile FFP 2

Preturile pentru un set cu 10 masti de protectie FFP2 pornesc de la 14,62 de lei. La unii furnizori insa, pretul pentru un set de 20 de masti ppoate ajunge pana la 60 de lei.

“Masca de protectie respiratorie FFP2 din clasa KN95 blocheaza eficient peste 95% din virusi si bacterii. Mastile sunt formate din 5 straturi panza filtranta BFE99 pentru uz medical, material non-alergic, netesut. O astfel de masca se poate purta mai multe zile, fata de cele chirurgicale clasice care trebuie schimbate dupa 3-4 ore de folosire.

Masca de protectie respiratorie clasa KN95 (FFP2) retine bacterile si virusi din aer, particule de praf si smog sau polen si blocheaza pana la 95% particule de 0,3 micrometri. Protectia normei KN95 este recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) ca standard minim de protectie.”, se arata in descrierea produsului.

Spre deosebire de mastile chirugicale, care sunt de tip FFP1, mastile de tip FFP2 ofera o protectie mai mare. Cea mai mare protectie o ofera insa mastile de tip FFP3.   

Mastile de tip FFP1 sunt cele utilizate intens de medici, in salile de operatie si nu numai, inainte de aparitia pandemiei. Dupa aparitia coronavirusului acestea au fost recomandate populatiei pentru protectie. Aceste masti filtreaza cel putin 80% din particulele gasite in aer cu o dimensiune de pana la 0,3 μm . 

Mastile de tip FFP2 blocheaza particulele periculoase, cu o dimensiune de pana la 0,3 μm, in proportie de 94%. Printre acestea se numara polenul, smogul, virusii si bacteriile. 

Pe de alta parte, mastile FFP3 ofera o cel mai mare nivel de protectie. Aceste masti blocheaza atat aerosolii lichizi cat si pe cei solizi si sunt recomandate de OMS in cazul infectiilor virale sau bacteriente care se raspandesc prin tuse sau stranut, precum coronavirusul. Acestea sunt utilizate de specialistii in domeniul sanatatii cand manipuleaza substante chimice periculoase. 

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea