Social

Marinarul ia cirma parasita de premier

Presedintele a preluat comanda si a convocat la guvern Comandamentul pentru situatii de urgenta, in lipsa premierului, plecat la Bratislava la intrunirea liberalilor europeni. E primul caz in care acesta prezideaza o reuniune la Palatul Victoria in absenta primului-ministru.

Invocind drept motiv situatia creata in tara ca urmare a inundatiilor, Traian Basescu a anulat ieri intilnirile cu partidele parlamentare, convocind in schimb comitetul pentru inundatii. Intilnirea dintre presedinte si gestionarii crizei inundatiilor a avut loc la guvern, dupa ce premierul Tariceanu a plecat la Bratislava, la reuniunea liberalilor europeni, unde candideaza pentru un post de vicepresedinte. Alaturi de el participa si Dan Voiculescu, aflat in tratative avansate cu liberalii europeni.

De ce a plecat Tariceanu?

In vara Tariceanu isi justifica renuntarea la demisie si anticipate prin urgenta interventiei guvernului pentru limitarea daunelor inundatiilor de atunci: Un conducator curajos nu-si abandoneaza poporul la greu. De data aceasta, el a plecat in toiul inundatiilor. Bogdan Olteanu, ministru pentru relatia cu Parlamentul si apropiat al premierului, a declarat, la Guerrilla raport, ca la Bratislava, Tariceanu se intilnea cu Olli Rehn: Sint sigur ca integrarea europeana e la fel de importanta ca si inundatiile. Olteanu a spus ca i se pare destul de ciudat ca a aflat de sedinta la ora 17, dupa ce fusese tinuta o alta de dimineata pe aceeasi tema. In orice caz, ieri seara Basescu era si presedinte, si prim-ministru.

Premiera fara premier

Comitetul de seara a fost convocat la ordinul lui Vasile Blaga in urma avertizarilor potrivit carora in 23-24 septembrie vor cadea precipitatii abundente. Gheorghe Pogea, ministru de stat, sustine ca prezenta presedintelui la sedinta comitetului nu are nici o legatura cu absenta premierului. Totusi, nu mai e cunoscut un caz in ultimii 15 ani in care presedintele sa fi fost la Palatul Victoria in lipsa premierului.

Obeliscul din Costinesti a picat

In Dobrogea, situatia se mai calmase. Ploaia a incetat pentru scurta vreme, iar oamenii au coborit din podurile caselor pentru a evalua pagubele. Primarul din Costinesti, Traian Cristea, se gindise deja la o suma necesara refacerii satului: 60 de miliarde de lei vechi. Dupa citeva momente de reflectie, suma a crescut la 180 de miliarde de lei. Statiunea a ramas fara plaja si faleza, iar 150 m din calea ferata care leaga Mangalia de Constanta au disparut in viitura. Costinestiul a ramas si fara simbolul sau, Obeliscul, doborit de furia apelor.

Victime cautate cu scafandri

Jandarmi, politisti de frontiera si scafandri au pornit actiunile de cautare a persoanelor disparute in Costinesti. De la Constanta au fost detasati medici legisti pentru a se identifica eventualele victime. Pina ieri seara, au fost gasite cinci cadavre, dar cautarile continuau.

Ploaia se opreste luni Meteorologii au dat o noua avertizare meteo , la fel de rea ca cea de pina acum. In judetele Braila, Calarasi, Constanta, Ialomita, Prahova si Tulcea vor cadea cantitati de precipitatii de pina la 80 de litri pe metrul patrat. Pina luni vor cadea ploi mai ales in Dobrogea, Baragan si in Capitala. Este vorba despre un front care vine dinspre Marea Neagra, incarcat cu precipitatii. De luni, cel putin in prima jumatate a saptaminii vom avea vreme buna in toata tara, a spus Teodora Cumpanasu, meteorolog de serviciu. Chiar daca, de la Bucuresti, autoritatile sustin ca situatia este sub control, tot mai multe localitati intra la apa de la o ora la alta. Noua oameni au murit, 299 de localitati din 17 judete sint afectate.

Ce face comitetul de urgenta

- declara starea de alerta sau de urgenta la nivel national sau judetean;

- gestioneaza situatiile de urgenta si declara incetarea starii de alerta;

- hotaraste punerea in aplicare a planurilor de evacuare;

- stabileste functiile ministerelor, organelor centrale si ONG-urilor;

- coordoneaza informarea opiniei publice

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea