Social

Marele pelerinaj anual la "Cimitirul Saracilor" din Sighet

Sambata a avut loc marele pelerinaj traditional la "Cimitirul Saracilor" din orasul Sighet , judetul Maramures , organizat de Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, in memoria episcopilor martirizati in celebra "inchisoare a elitelor", cat si a tuturor eroilor Romaniei ucisi in inchisorile comuniste.

Pelerinajul a inceput cu o procesiune din fata fostei inchisori - devenita Memorial al Victimelor si Rezistentei Anticomuniste, prin stradaniile indelungate si consecvente ale Academiei Civice - pana la "Cimitirul Saracilor" de la marginea orasului Sighet (peste 2,5 km).

In acest spatiu de aducere aminte, Preafericitul Lucian Muresan, ridicat recent la rangul de arhiepiscop major al BRU, PS Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla, impreuna cu alti episcopi si preoti greco-catolici din eparhiile ardelene, au celebrat o Sfanta Liturghie Solemna de pomenire a tuturor celor ucisi in temutul penitenciar de la Sighet, dar si in celelalte inchisori comuniste din tara, la care au participat tineri si credinciosi veniti cu trenul si alte mijloace de transport , nu numai din Maramures, ci din intreaga Transilvanie.

Dupa Liturghia Solemna, pelerinii au vizitat fosta inchisoare din Sighet, devenita Memorial, unde episcopul Florentin a realizat Expozitia foto -documentara dedicata episcopilor catolici inchisi in Penitenciarul Sighet si martirizati de regimul comunist, care-si dorm somnul de veci in "Cimitirul Saracilor": Valeriu Traian Frentiu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Suciu, Anton Durcovici (romano-catolic), celorlalti episcopi martiri, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Balan, Ioan Ploscaru, propusi pentru canonizare .

De trei ani incoace, in a doua sambata din luna mai, marele pelerinaj al crestinilor la mormintele martirilor pentru credinta adevereste cuvintele poetei Ana Blandiana, initiatoarea Memorialului Sighet: "Atunci cand justitia nu reuseste sa fie o forma de memorie, memoria singura poate sa fie o forma de justitie".

Cei sapte episcopi martiri prezentati in expozitia Memorialului cu fisele personale si fotografiile, asa cum aratau la intrarea in Penitenciarul Sighet si in timpul detentiei, si-au marturisit credinta cu pretul suferintelor si al mortii, ca si ceilalti marturisitori crestini din temnitele comuniste, de toate confesiunile, torturati si ucisi, aruncati in timpul noptilor in gropi comune, asemenea celor din "Cimitirul Saracilor", de la marginea Sighetului, fara cuvenita randuiala crestina de inmormantare si fara a mai putea fi identificati vreodata.

"Credinta noastra este viata noastra" - a raspuns episcopul (pe atunci) Iuliu Hossu tuturor celor care l-au fortat sa-l paraseasca pe Cristos si sa colaboreze cu un regim de ocupatie ateu. Si cu aceste simple si cutremuratoare cuvinte si-a rascumparat viata in ceruri pentru totdeauna, alaturi de ceilalti episcopi martiri, al caror proces de canonizare se afla in curs de finalizare la Roma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea