Social

#poluare #ecosistem #marea neagra

Marea Neagra: Ecosistem afectat. Mai multe specii sunt pe cale de disparitie

Ecosistemul Marii Negre ar avea nevoie de mai multe decenii pentru refacerea echilibrului natural de acum 50 de ani, in cazul stoparii complete a poluarii si exploatarii resurselor sale.

Exploatarea agresiva a Marii Negre a dus la disparitia a mai multe specii de pesti si plante, in timp ce altele sunt amenintate si ele. Foca, mai multe specii de creveti si de scoici, au disparut deja, iar in pericol sunt rechinul, delfinul si calutul de mare.

"In ultimii 30 de ani, pe fondul alterarii continue a calitatii apelor costiere si a presiunii exercitate prin exploatare, resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic care a condus, in unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile. Pe fondul diminuarii semnificative a stocurilor de peste si chiar a disparitiei anumitor specii, din anul 1990 cantitatea de peste prins in Marea Neagra se afla in scadere continua", arata un raport prezentat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa", citat de Realitatea.net.

Captura anuala de peste a scazut de la 15.000 tone la mijlocul anilor '80 la numai 500 tone in 2008. In prezent, numai 5 dintre cele 26 de specii de pesti cu Valoare comerciala se mai pot exploata.

Institutul "Grigore Antipa" spera ca printr-o campanie de informare si de strangere de fonduri sa poata oferi dotarile necesare studierii si reproducerii speciilor amenintate, in scopul unei viitoare repopulari a Marii Negre.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea