Social

#atac rusia uk #razboiul rece #james callaghan

Marea Britanie ar fi rezistat doar trei zile unui atac sovietic in timpul Razboiului Rece

Marea Britanie se temea ca este prea slaba pentru a face fata unui atac sovietic in timpul Razboiului Rece, realizand in 1978 ca nu ar putea rezista mai mult de trei zile, potrivit unor foto ), a fost socat de un raport confidential privitor la capacitatile britanice de a face fata unei ofensive sovietice.

"Dumnezeu sa ne ajute in caz de razboi!", a spus el, potrivit arhivelor facute publice dupa 30 de ani, constatand ca avioanele militare britanice nu dispuneau de rachete decat pentru trei zile, iar armata se confrunta in general cu o penurie de echipamente.

Callaghan, care a condus guvernul britanic din 1976 pana in 1979, a calificat situatia drept "scandaloasa". El a cerut o evaluare a capacitatilor de raspuns ale Marii Britanii dupa publicarea unui studiu al Comisiei comune de informatii pe tema unei eventuale ofensive sovietice.

"Presupun ca cineva s-a gandit cum ne-am putea apara?", a scris premierul in 1977, dupa ce a citit raportul. In replica, sefii de Stat Major au redactat un nou raport, care conchidea ca Marea Britanie "nu ar putea raspunde pe picior de egalitate" la amenintarile sugerate de Comisie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea