Social

Manualele de religie ii ameninta pe elevi cu un Dumnezeu horror

Pedeapsa divina pentru ca nu-ti faci cruce in dreptul bisericii: „Te calca masina“. Manualul de religie pentru clasa a X-a al Editurii Corint: Yoga este „lucrarea directa a demonilor“. Elevii din clasele I-VIII din Romania studiaza in acest moment obligatoriu religia, ghidandu-se dupa o serie de manuale aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Cum sunt redactate aceste manuale si ce anume contin ele releva un studiu realizat de Liga Pro Europa , studiu citat de Hotnews. Conform studiului, care abunda in exemple relevante, copiii sunt amenintati cu pedeapsa divina pentru greseli minore, de la obiceiul de a bate mingea pe strada, la trezirea tarzie dimineata sau la distrugerea unui cuib de randunici. Pentru cel din urma caz, „razbunarea” vine sub forma tragerii scarii de sub picioarele baiatului direct de catre Dumnezeu, conform exemplului din Abecedarul micului crestin, Editura didactica si pedagogica, 2002, al carui autor este preotul Ioan Sauca. Tot un Dumnezeu razbunator si nemilos pentru pacatele micutilor este prezentat si in manualul de religie pentru clasa I, al editurii Sf. Mina din Iasi (autori Camelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu). Pedeapsa divina pentru abateri minore de la o disciplina rigida, inclusiv pentru ca nu-ti faci cruce cand treci prin dreptul bisericii este fara drept de apel: „ te calca masina” (!!!).

Pedepse „rafinate“ pentru elevii mai mari

Pentru elevii mai mari manualele includ pedepse ceva mai „rafinate”, astfel incat frica sa le fie pe deplin inoculata copiilor. Caietul de religie ortodoxa pentru clasa a VIII-a le spune elevilor ca: „dupa Judecata de Apoi dreptii vor merge sa se veseleasca in imparatia lui Dumnezeu iar pacatosii vor fi aruncati in intunericul cel mai dinafara, unde va fi plangerea si scrasnirea dintilor”. Majoritatea manualelor de religie includ observatii menite sa incrimineze celelalte religii, sa le ironizeze sau chiar sa le aduca acuzatii si sa le judece. Manualul de religie pentru clasa a XI-a de la Editura Corint , autor Adrian Lemeni, fost secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, ataca direct cultele religioase din Romania, denumindu-le „miscari religioase care actioneaza in spatiul unei confesiuni crestine traditionale, prin metode nedemne, inacceptabile din punct de vedere social si moral.” Acelasi autor redacteaza si manualul pentru clasa a X-a, la aceeasi editura, in care ii invata pe liceeni ca Yoga este „lucrarea directa a demonilor”. Lectia de intoleranta continua in Manualul de religie. Cultul Ortodox, destinat clasei a X-a, editat de editura Dacia din Cluj. Aici este atacata direct Biserica Greco-Catolica despre care se spune ca „a dus la dezbinarea in planul credintei a romanilor transilvaneni si a avut consecinte majore, determinand instaurarea unui climat de neintelegere si neincredere reciproca, cu efecte pe termen lung.” Manualele aflate pe piata si incriminate de studiul citat de Hotnews sunt aprobate de Ministerul Educatiei din Romania. Biserica Ortodoxa Romana duce in acest moment o campanie aplicata pentru obligativitatea studierii religiei in licee, deocamdata aceasta fiind o materie optionala. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea