Social

„Mancare mai multa si mai ieftina“, promit liderii lumii

Intrarea in SUA, mai dificila pentru toti strainiiConferinta de la Roma a fost “monopolizata” de tensiunile provocate de Mugabe si Ahmadinejad .

Desi subiectul este relativ pasnic, conferinta Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) a ONU a fost marcata inca de la inceput de tensiuni. Inca dinainte de deschiderea lucrarilor, sefii de state occidentale si-au exprimat indignarea ca au fost invitati Robert Mugabe, dictatorul din Zimbabwe, si Mahmoud Ahmadinejad , presedintele iranian.

Mugabe se afla la Roma in pofida unei interdictii de intrare in UE (pentru ca si-a trucat realegerea, in 2002), in vreme ce milioane de supusi ai sai mor la propriu de foame in Zimbabwe.

Lordul Malloch-Brown, secretar de stat in ministerul britanic de Externe, a apreciat ca invitarea lui Mugabe este “ca si cum Pol Pot ar participa la o conferinta pentru drepturile omului”. In plus, gruparile evreiesti si cele de stanga au protestat fata de sosirea iranianului Ahmadinejad in Cetatea Eterna, la o zi dupa ce a reluat tema “stergerii de pe fata pamantului” a Israelului.

Cei doi lideri-paria au fost insa exclusi de pe lista invitatilor la dineul oferit sefilor de state care participa la forumul ONU de catre premierul italian Silvio Berlusconi si secretarul general al ONU, .

Cu toate aceste animozitati, summitul isi propune sa gaseasca solutii comune la cresterea alarmanta a preturilor la alimente, care a declansat revolte in tarile in curs de dezvoltare si care au adus 22 de tari (in frunte cu Eritreea, Haiti si ) in pragul foametei.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon , a apreciat ieri ca tarile participante la conferinta au “o oportunitate istorica de a revitaliza agricultura”, in contextul in care productia de alimente trebuie sa creasca cu 50% pana in 2030 pentru a satisface cererea mondiala.

Ban Ki-moon a mai cerut participantilor la conferinta sa ajunga la un consens international mai amplu in ceea ce priveste biocarburantii, considerati a fi unul dintre factorii care au contribuit la cresterea preturilor alimentelor. Tarile nu trebuie “sa fie tentate de politicile alimentare care-i saracesc pe vecini”, a spus acesta.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea