Social

Mamele, vitregite inca o luna

De luni, mamele ar trebui sa primeasca banii pentru indemnizatiile de crestere a copilului. Nu toate ii vor primi, pentru ca unii angajatori nu le-au depus dosarele, iar femeile vor fi nevoite sa mai astepte inca o luna.

Pina ieri, Ministerul Muncii avea in evidenta sa peste 170.000 de dosare ale mamelor care au copii de 2-3 ani si drept de indemnizatie pentru cresterea lor. De luni, ele ar trebui sa primeasca acasa, direct de la postas, cele opt milioane de lei sau stimulentul de trei milioane de lei, daca lucreaza. Exista si mame care nu isi vor primi indemnizatia saptamina viitoare, din neglijenta angajatorilor care nu le-au depus dosarele la timp, dar si din neglijenta lor, pentru ca nu au atasat toate actele necesare.

Inca nu se cunoaste exact numarul mamelor care vor fi mai putin norocoase, pentru ca Ministerul Muncii nu detine o baza de date unica a numarului total de persoane care ar trebui sa primeasca indemnizatia. In schimb, pentru aceste cazuri nefericite, autoritatile au instituit o a doua transa de acordare a banilor, intre 18 si 26 februarie.

Ministerialii dau vina pe angajatori

Maria Muga, secretar de stat si coordonator al activitatii de asistenta sociala si politici pentru familie, considera ca este o neglijenta a angajatorilor daca aceste mame nu isi vor primi la timp banii. De teama sa nu pateasca asa ceva, unele mame s-au dus singure sa-si lase dosarul, depus deja de angajator si, la final, aceeasi persoana avea doua dosare, a adaugat secretarul Muga. Secretarul de stat recunoaste ca, atunci cind a fost conceputa legea, nimeni nu s-a gindit sa prevada sanctiuni pentru angajatorii care nu depun dosarele. Noi am preluat o baza de date de la Casa de Pensii , cu numarul angajatorilor si baza de date venita de la primarii, coroborata cu ce am primit de la directiile de munca, a explicat Maria Muga.

In Vrancea, 300 de mame ramin fara bani

Directiile de munca din teritoriu s-au confruntat cu neglijenta angajatorilor, care fie nu au fost interesati, fie au uitat sa depuna dosarele si s-au trezit prea tirziu. Pentru multi dintre ei a fost nevoie de invitatii speciale ca sa se prezinte cu actele la ghisee. Am sunat si noi la angajatori si i-am chemat cu dosarele, ca nu se poate asa. Dar au fost si dosare incomplete si atunci am corespondat cu cetateanul, a declarat Victor Raveica, directorul adjunct de la asistenta sociala din cadrul Directiei de Munca Botosani. La Iasi, exista 930 de persoane care nu vor primi indemnizatia, majoritatea din cauza dosarelor incomplete, cu adeverinte de la angajator incorecte, neclare, a spus Alexandru Grinea, directorul executiv al Directiei de Munca Iasi. Si in Alba au fost incurcaturi, unde 30-40 de angajatori nu au depus dosarele. Iar in judetul Vrancea, peste 300 de mame risca sa nu-si primeasca indemnizatia in luna februarie, din neglijenta lor sau a angajatorilor.

Plimbate de la un ghiseu la altul

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului , mamele au fost nevoite, luna trecuta, sa stea zile intregi la coada si sa se plimbe de la un ghiseu la altul. Iar cea mai mare nebunie a fost in Capitala, unde multi dintre angajatori au trimis mamele in locul lor, ingreunind procesul de preluare a dosarelor. Autoritatile au fost nevoite sa devanseze termenul-limita de depunere de la 10 la 15 ianuarie, in Bucuresti chiar pina la 31 ianuarie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea