Social

#copil #indemnizatie #parinti

Mamele primesc mai putini bani "din solidaritate"

Indemnizatiile pentru cresterea copilului vor fi reduse in cel mai scurt timp, pentru ca mamele sa nu faca exceptie de la scaderea veniturilor.

Singurele venituri care scapa de "taiere" sunt ajutoarele sociale pentru persoanele cu handicap, alocatia de stat pentru copii si venitul minim garantat.

Indemnizatia de crestere a copilului se ridica acum la 85% din media veniturilor din ultimul an de munca, dar guvernantii lucreaza la un proiect de reducere a ei. Noua suma alocata ar putea scadea pana la 600 de lei pentru toate mamele. O alta solutie analizata de Ministerul Muncii este reducerea procentuala a veniturilor primite acum de mame.

"In aceste conditii de austeritate, nu pot sa cer invatatorului, asistentului universitar, doctorului sa se expuna contractiilor veniturilor, iar mamicile sa fie exceptate", a declarat consilierul premierului, Andreea Paul- Vass, citata de Evenimentul Zilei.

Daca pana acum mamele puteau ramane acasa pentru a creste copilul pana la 2 ani, multe dintre ele ar putea fi nevoite sa revina la munca pentru a se putea intretine.

"Copilul meu are intoleranta la proteina din lapte si nu poate consuma decat un anumit tip de lapte, hipoalergenic, care ma costa in jur de 700 de lei lunar. Doar laptele ma costa atat, nu mai vorbim de medicamente, consult etc. Iar pentru o familie normala, 600 de lei ajung doar pentru pampers si laptele praf, atat. O sa fie crunt, nu stiu din ce o sa platesc tot", a explicat pentru Evenimentul Zilei Gabi, mama unui copil de aproape sapte luni.

Scaderea indemnizatiei afecteaza natalitatea

Mai putini bani pentru mame inseamna natalitate mai scazuta si chiar cresterea ratei de abandon a copiilor, spun specialistii.

"Masura, daca va fi luata asa cum este expusa, va avea un efect demografic negativ indiscutabil. Ea a fost introdusa in martie 2003 cand formula  a fost similara cu actuala, peste o luna sau doua autoritatile au revenit si indemnizatia a devenit un cuantum standard de 800 de lei, apoi 600 +200 de lei. Pentru ca in ianuarie 2010 sa revina la formula initiala cu 85%, care este si cea fireasca. Ori daca urmarim efectele acestei masuri au fost absolut benefice si asta pentru ca numarul nou-nascutilor si implicit rata natalitatii nu au cunoscut o continuare a declinului de dupa '90", a explicat pentru Romania Libera sociologul Vasile Ghetau de la Centrul de Cercetari Demografice.

 

Citeste si

Indemnizatia mamelor ar putea scadea cu doar 15%

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea