Social

#cezariana #copil #mama

Mamele, dispuse sa riste sanatatea copiilor de dragul indemnizatiei?

Schimbarile in modul de acordare a indemnizatiei si a concediului pentru cresterea copilului le-au speriat pe viitoarele mamici.

Dupa ce ministrul muncii, Ioan Botis , a anuntat ca noile prevederi se vor aplica doar pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011, viitoarele mamici au inceput sa se gandeasca la operatie de cezariana .

Prevederile actualei legi ofera mamelor concediu de crestere a copilului de doi ani si o indemnizatie egala cu 75% din media veniturilor pe ultimele 12 luni. Mamele aflate in ultimele luni de sarcina exploreaza varianta cezarianei, chiar daca aceasta operatie presupune riscuri mari pentru copil.

"In ultimele doua zile, au venit patru mamici si m-au rugat sa le programez la cezariana inainte de 31 decembrie. Aveau intre sapte si opt luni de sarcina. Le-am refuzat, asa ca au plecat de la mine cu tot cu fisele medicale. Mi-au spus ca se duc la alti medici, care au acceptat sa le bage in sala de operatie", a explicat un medic ginecolog , citat de EVZ.ro.

Mamele care cer cezariana inainte de termen au studii superioare si salariu destul de mare, spun ginecologii.

"Luam in calcul femeile care au termen sa nasca in primele 10 zile ale anului. Pentru cele cu termen dupa 15 ianuarie nu e indicat sa se apeleze la o astfel de metoda", a explicat un alt medic ginecolog, citat de EVZ.ro.

Riscurile operatiei de cezariana inainte de termen nu le-au speriat pe viitoarele mame. Copilul nascut prematur poate avea sechele neurologice, neuromotorii, comportamentale si vizuale. Neadaptarea sistemului respirator al copilului provocat de imaturitatea dezvoltarii lui poate cauza inclusiv deces.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea