Social

#pomana #post #Sambata Mortilor #sarbatoare religioasa #14 februarie #traditii Mosi de iarna #Mosii de iarna

Maine sunt Mosii de iarna. Afla ce trebuie, dar si ce nu ai voie sa faci

Sambata, pe 14 februarie, se celebreaza, potrivit traditiei, Mosii de Iarna. Este ziua in care, in lacasele de cult din toata tara sunt pomeniti cei decedati. Iata ce ai voie sa faci, dar si care sunt traditiile pentru spor si sanatate legate de aceasta zi.

In primul rand, trebuie spus ca in aceasta zi nu se lucreaza. In popor se vorbeste ca cei care incalca aceasta porunca vor fi blestemati sa nu aiba noroc in viata si chiar ca pot innebuni.

Apoi, este o zi dedicata sufletelor celor adormiti, asadar se fac pomeni in toate bisericile. Credinciosii aduc coliva, colaci, piftii, vin si lumanari, care vor fi sfintite, apoi impartite in amintirea sufetele mortilor, despre care se spune ca in aceasta zi vegheaza asupra casei in care au locuit. La mormintele lor se spune ca trebuie aprinse obligatoriu doua lumanari, pentru ca la ele se vor incalzi sufletele mortilor, potrivit traditiei.

In Banat, spre exemplu, se prepara grau fiert cu unt si cu branza, iar in Bucovina se impart copiilor placinte cu branza.

In Sambata Mortilor, insa, nu sunt pomeniti la slujbe cei nebotezati si sinucigasii. In plus, aceasta este ultima zi in care se mai celebreaza cununii, care vor fi reluate abia dupa Paste.



Sursa foto: 02varvara.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea