Social

#traditii Inaltare #Inaltare #superstitii sarbatoare #sarbatoare

Maine e Inaltarea. Iata ce trebuie sa faci in ajunul sarbatorii ca sa ai multi bani

Joi, la 40 de zile de la Paste, credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Inaltarea Domnului. Cunoscuta in popor drept Ispas, sarbatoarea incepe inca din ajun, odata cu vecernia. Si, ca in jurul oricarui praznic important, s-au conturat si o multime de superstitii.

Se spune ca Ispas a fost un om bun si vesel, pe care Dumnezeu l-a rasplatit facandu-l martor la Inaltarea sa. De aceea, se spune ca, macar in preajma sarbatorii, ar trebui sa ii urmam exemplul.

In ajunul sarbatorii, oamenii trebuie sa posteasca pentru a fi sanatosi si sa le mearga bine. Traditia populara spune ca femeile trebuie sa vopseasca oua in aceasta zi, la fel ca la Paste, si sa impodobeasca locuinta cu tulpini de leustean si cu ramurele verzi pentru a fi ferita de necazuri.

In noaptea care precede Inaltarea, tinerii merg pe dealuri sa culeaga flori de alun, despre care se spune ca doar atunci infloresc si se scutura in cateva ore, pana in zori. Florile de alun sunt pastrate apoi, intrucat se crede ca au puteri magice, aducand spor in casa si putere financiara, dar si dragoste si armonie in familie.

Salutul pe care il folosesc crestinii pana la Rusalii, adica in urmatoarele 10 zile, este "Hristos S-a inaltat!".

Sursa foto: daciccool.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea