Social

Mai multe medicamente compensate si gratuite de la 1 iulie

Cele mai multe medicamente in plus - pe lista de 90%.

Noua lista de medicamente compensate si gratuite la care s-a lucrat timp de cateva luni a fost postata de ieri pe site-ul Ministerului Sanatatii, a anuntat Eugen Nicolaescu, ministrul de resort. Noua propunere a listei de compensate va sta pe site timp de 30 de zile.

„La realizarea acesteia au participat sute de medici, academicieni si au fost consultate asociatiile de pacienti, Colegiul Medicilor si Colegiul Farmacistilor”, a declarat Nicolaescu. Noua lista, potrivit proiectului de hotarare de guvern, va intra in vigoare de la 1 iulie, intre timp urmand sa se emita un ordin comun pentru normele in vederea aplicarii protocoalelor terapeutice si a derularii corespunzatoare a accesului pacientilor la compensate.

Cum era de asteptat, mai ales intr-un an electoral, pe lista au fost incluse mai multe denumiri comune internationale (DCI). Lista A, unde sunt medicamentele compensate 90 la suta, va cuprinde cu 30 la suta mai multe medicamente. „Este vorba doar de medicamente ieftine – generice - care vor permite cresterea accesului populatiei”, a adaugat Nicolaescu.

Pe actuala lista A sunt 119 DCI, iar pe noua lista se vor regasi 158 de DCI-uri. Lista B, cu medicamente compensate 50 la suta, va cuprinde atat medicamente generice, dar si medicamente noi, care nu figurau in vechea lista, in total 206 DCI-uri. Compensarea se aplica la pretul de referinta.

Lista C - cu sublistele C1, C2 si C3 - se adreseaza pacientilor cu anumite boli cronice, copiilor, gravidelor si lauzelor, dar si bolnavilor inclusi in programele nationale de sanatate, fiind compensata 100 la suta. „Noutatea absoluta a acestui proiect vizeaza faptul ca lista va fi insotita la final de protocoalele terapeutice de acces pentru fiecare medicament. Astfel ca se va sti exact in ce patologie poate fi folosit un anumit medicament si in care nu”, a mai spus ministrul Sanatatii.

In 2004, tot an electoral, guvernul PSD a „inventat” lista medicamentelor compensate 90% pentru pensionarii cu pensii mai mici de 6 milioane lei vechi. Acest mod de compensare a fost schimbat in 2005 de ministrul de atunci Mircea Cinteza, care a lasat procentul de 90% la unele medicamente generice, in general, mult mai ieftine.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea