Social

Mai iute ca moartea

Recordmen la 100 m, Asafa Powell face parte dintr-o familie lovita de tragedii. Tatal sau a fost impuscat de un hot, un frate i-a fost asasinat , iar un altul a murit pe terenul de fotbal.

Asafa Powell este cel mai rapid om de pe planeta. Chiar daca a fost abia al cincilea la Olimpiada de la Atena, in vara anului trecut, el batea, tot in capitala Greciei, recordul mondial al sutei, oprind cronometrul la istoricul 9,77 secunde. In urma cu citeva zile, la Melbourne, el a devenit primul atlet jamaican care a cistigat o medalie de aur la Jocurile Commonwealth-ului, dupa Don Quarrie, in 1978. Asafa le-a dedicat victoria din Australia fratilor sai mai mari, Michael si Vaughn, disparuti in circumstante tragice. Le simt peste tot prezenta si sint sigur ca ma privesc din Cer, a declarat el, adaugind ca tocmai moartea acestora l-a facut sa lupte pentru a ajunge un star al atletismului.

O familie decimata

Sportivul are acum 23 de ani, iar tragediile i-au bintuit casa inca de cind era copil. Avea doar sase ani cind tatal sau, William, a fost impuscat in gura de un tilhar beat, glontul strapungind usa casei familiale din Orangefield, o ferma aflata la 48 de kilometri distanta de capitala Kingston. O data ce a simtit mirosul prafului de pusca, Asafa Powell a inceput sa se teama pentru viata sa, dar alte socuri puternice aveau sa il loveasca ceva mai tirziu. In 2002, fratele sau, Michael, a fost asasinat intr-un taxi din New York, iar un an mai tirziu un alt frate, Vaughn, murea pe un teren de fotbal din statul american Georgia, din cauza unui atac de cord .

Powell mai vrea recorduri

Am incercat sa-mi pastrez calmul si sa ma impac cu situatia si sint sigur ca Asafa a facut la fel, spune Donovan, frate cu Asafa, care a concurat la JO de la Sydney (2000) . El a adaugat ca Michael era un mare fan al lui Asafa, cel mai mic dintre cei sase copii ai familiei Powell, si a mai spus despre actuala vedeta jamaicana: Nu a fost interesat cu adevarat sa alerge pina pe la 16 ani, cind a venit in Texas, unde ma antrenam. Nu pot sa cred ca a ajuns atit de departe si nu am mai vazut niciodata un progres atit de rapid. Powell vrea sa-si doboare recordul la Mondialele de anul viitor, din Japonia, la 9,75 sau 9,74 secunde, iar Donovan mai spune despre el ca e privit ca un urias star si ca un model de urmat in viata in Jamaica, tara de 2,7 milioane de locuitori, in care s-au produs 750 de crime numai in ultimele sase luni ale anului trecut.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea