Social

#bugetar #legea salarizarii unice #conflict #protest #justitie #minister #magistrati

Magistratii vor sa vada salariile celorlalte categorii de bugetari

Conflictul dintre magistrati si ministerul Justitiei intra intr-o noua etapa. Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii si ai Asociatiei Magistratilor din Romania i-au cerut ministrului Justitiei sa le arate grila unica de salarizare pentru toate categoriile bugetare, pentru a se convinge ca salariile din noua grila pentru magistrati nu vor fi identice cu ale meseriilor care nu au studii superioare.

Dupa ce au refuzat sa intre in salile de judecata si au anuntat ca vor face acelasi lucru in fiecare zi, timp de trei ore, pana cand li se vor rezolva solicitarile, magistratii ii cer sefului Ministerului Public sa le dovedeasca ca nu vor avea acelasi salariu cu al unui sofer. Drept raspuns la solicitarea protestatarilor, Catalin Predoiu a declarat ca nu este “ministrul sistemului si nici ministru sindicalist”, dupa cum noteaza Realitatea.net.

Ministrul a adaugat faptul ca noua lege unica de salarizare a bugetarilor este conforma cu angajamentele luate fata de institutiile internationale, lansandu-le magistratilor si sa isi apere interesele si salariile prin participarea la negocierile acestei legi. Schimbul de replici intre reprezentantii magistratilor si ministrul de profil a continuat in cursul zilei de ieri si in aceasta dimineata cu precizarile legate de faptul ca reprezentanti ai CSM au participat la negocieri, la solicitarea magistratilor, insa ministrul nu are dreptul de a le spune ce au de facut pentru ca nu sunt angajatii lui.

In plus, membrii CSM au sustinut faptul ca masura suspendarii platii sporurilor pentru magistrati nu este corecta, in conditiile in care angajatii Ministerului Finantelor Publice au primit prime de vacanta , pe motiv ca acestia au castigat acest drept in instanta. Ministrul Predoiu a replicat, sustinand faptul ca dupa rectificarea bugetara, Ministerul Justitiei a pierdut 61 milioane de lei, din care 21 de milioane de lei pentru salarii, astfel ca fondurile pentru plata sporurilor s-au terminat.

Magistratii se afla in conflict deschis cu Ministerul Public , dupa ce timp de doua zile au refuzat sa intre in salile de judecata si au anuntat apoi ca isi vor intrerupe activitatea in fiecare zi, timp de 3 ore, pana cand problemele le vor fi rezolvate. Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Justitiei a decis taierea sporurilor de surmenare neuropsihica si de risc. Fara acest sporuri, veniturile magistratilor s-au redus cu aproape 50%.

 

Citeste si:

Protestele judecatorilor iau amploare, ministrul Predoiu cere calm

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea