Social

Măceşul combate alcoolismul şi întăreşte imunitatea după gripă

De-a lungul timpului, măceşul a demonstrat că poate fi trecut în categoria plantelor-panaceu. Ca remediu în diferite boli - avitaminoze, enterocolite, calculoză renală, viroze respiratorii, tulburări de circulaţie periferică - măceşul poate fi folosit cu succes şi în combaterea viciilor: alcoolismul şi tabagismul. Acest fruct, denumit în popor trandafir sălbatic, răsură, laba maţei, sipică, este foarte bogat în vitamina C. În compoziţia sa, specialiştii au remarcat şi alte componente principale: vitaminele B1 şi B2, betacaroten, lecitine, pectine, tanin, acid citric etc. Măceşul a dat rezultate impresionante în cazul avitaminozelor, în eliminarea viermilor intestinali, dar şi în circulaţiile periferice proaste. De aceea, varstnicii nu ar trebui să renunţe nicio clipă la cura cu măceşe. În anotimpul friguros, ceaiul de măceşe calmează tusea şi revigorează orice organism vlăguit de febră. Florile, laxativ pentru copii De la măceş putem valorifica şi florile proaspete. O infuzie din aceste flori reprezintă un laxativ eficient pentru copii. Se prepară din 10 grame de flori aruncate în 250 ml de apă clocotită. Cine doreşte îndulceşte ceaiul cu o linguriţă de miere. Fructul este însă cea mai valoroasă parte a plantei! Proviziile pentru iarnă le facem culegand fructele pană la căderea brumei. Uscarea măceşelor se face la temperatura camerei. Fructul măcinat poate fi combinat cu iaurt, supă, ceai - 3 linguriţe pe zi. Rădăcina măceşului, tăiată în bucăţele mici, se prepară sub formă de decoct. Se fierb, timp de 15 minute, 2 linguriţe rădăcină în 500 ml apă. Specialiştii consideră că sub această formă măceşul are efect asupra pietrelor la vezica biliară şi la rinichi. Împotriva alcoolismului şi a tabagismului, cura cu măceşe dă rezultate nesperat de bune. Infuzia, în acest caz, se prepară din două linguri de măceşe pudră, care se adaugă în clipa cand apa (500 ml) este caldă. Se lasă la sedimentat timp de 15 minute. Cantitatea aceasta se consumă în timpul zilei, îndulcită sau neîndulcită, după preferinţă. Cura trebuie să dureze 4-5 săptămani. În cazul diferitelor preparate din măceşe vom folosi vase de inox şi linguriţe de lemn.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea