Social

Macel la Constanta!

Aproximativ 500 de suporteri dinamovisti si-au insotit sambata echipa favorita in deplasarea de la Constanta, pentru partida cu Farul, din cadrul etapei a 18-a a Diviziei A. Acestia si-au dat insa in petec atat inaintea cat si in timpul partidei gazduite sambata seara de arena Farul.

Concret, cu o ora inaintea inceperii meciului, fanii bucuresteni au vrut sa intinda mai multe bannere pe gardul arenei, insa nu au fost lasati sa faca asta de catre reprezentantii fortelor de ordine. Nemultumiti, acestia au intrat in conflict cu jandarmii, conflict ce a degenerat apoi in advarate lupte de strada . Ultrasii dinamovisti au rupt mai multe scaune pe care le-au aruncat in jandarmi, acestia din urma fiind nevoiti sa intervina in forta pentru a-i domoli pe infierbantati.

Scandalul a continuat si dupa inceperea meciului, suporterii cainilor agresandu-i atat verbal cat si fizic pe scutieri. In aceste conditii, observatorul meciului, Daniel Prodan , a cerut evacuarea fanilor recalcitranti, acestia fiind scosi din stadion si condusi catre masinile cu care au venit la Constanta, cu exceptia a 50 de persoane ce au fost retinute de politie pentru interogatorii.

Liderii galeriei dinamoviste sustin ca tot acest scandal a fost pornit de jandarmi, care i-ar fi lovit pe unii suporteri inca de la sosirea in orasul de la malul Marii. Conflictul s-a soldat si cu victime, mai multi suporteri bucuresteni fiind raniti (unul fiind chiar internat din aceasta cauza la Spitalul Judetean Calarasi). Totodata, si patru reprezentanti ai fortelor de ordine au avut de suferit din cauza scandalului.

Precizari ale Jandarmeriei
Jandarmeria Romana a dat ieri publicitatii un comunicat in care face precizari in legatura cu incidentele care au avut loc sambata seara, la Constanta. Desi in repetate randuri au fost mediatizate prevederile legale care stipuleaza drepturile si obligatiile spectatorilor la competitiile sportive, fiind lansate totodata apeluri pentru un comportament civilizat si manifestarea unui spirit de fair-play, iata ca lumea iubitorilor de fotbal este zguduita de o noua escaladare a violentei pe stadion, la meciul de fotbal disputat de echipele Farul Constanta si Dinamo Bucuresti.

La acest derby au participat aproximativ 12.000 de spectatori, din care 500 de suporteri dinamovisti, membri ai factiunilor Nord si Sud ai galeriei, precum si 300 suporteri ai galeriei Farul. Masurile de ordine au fost asigurate de efective ale Gruparii de Jandarmi Mobile Constanta si o rezerva de interventie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta. Ca urmare a solicitarii conducerii clubului Dinamo, in ziua desfasurarii partidei, galeria echipei oaspete a fost insotita succesiv de echipaje de jandarmi pe tot parcursul traseului de deplasare de la Bucuresti la Constanta, iar la stadion s-au luat masuri de separare atat a mijloacelor de transport cat si a suporterilor, avandu-se in vedere ca si intre acestia exista neintelegeri (galeria fiind divizata in doua factiuni - Nord si Sud).

Tensiunile au existat in timpul deplasarii, dar si la sosire, cand, din cauza consumului de bauturi alcoolice, suporterii dinamovisti si-au adresat reciproc injurii si expresii jignitoare. De asemenea, pe timpul afluirii catre stadion, au existat altercatii intre suporteri, unul dintre ei fiind pansat la arcada stanga in momentul sosirii la stadion. Mentionam ca aproximativ 30 dintre suporterii dinamovisti care s-au deplasat cu trenul au provocat dezordine in gara Constanta si au agresat verbal si fizic fortele de ordine. Conducatorul actiunii, colonelul Costica Cojoc, comandantul Gruparii de Jandarmi Mobile Constanta, a purtat discutii cu suporterii dinamovisti, solicitand liderilor celor doua factiuni sa ia masurile necesare pentru prevenirea violentelor si respectarea traseului stabilit pana la sectorul special destinat acestora. Inca de la debarcarea din mijloacele de transport, in jurul orei 18.45, suporterii dinamovisti si-au demonstrat agresivitatea scandand si aruncand cu petarde. Au fost sanctionati contraventional doi dintre ei, ceea ce a atras nemultumirea celorlalti. In jurul orei 19.05, datorita faptului ca li s-a interzis afisarea unor bannere in locurile dorite de suporterii dinamovisti si deranjati de faptul ca dispozitivul de ordine era amplasat in interiorul peluzei si nu in exterior cum ar fi dorit acestia (dispozitivul de ordine la asemenea manifestari se stabileste si se realizeaza de catre jandarmi, in functie de gradul de risc al manifestarii) actele de violenta in stadion s-au amplificat, factiunile galeriei oaspete adresand injurii si expresii jignitoare fortelor de ordine.

De asemenea, au agresat fizic jandarmii aflati in dispozitiv si au aruncat spre acestia cu scaune, pietre si alte obiecte contondente, asa cum s-a putut vedea si pe timpul transmiterii partidei la TV. Pentru evitarea escaladarii violentelor, jandarmii nu au ripostat, au incercat realizarea unui dialog si au facut apeluri repetate la calm, fara a se ajunge la vreun rezultat. In aceste conditii, in minutul 20 al partidei observatorul Federatiei Romane de Fotbal si organizatorii au solicitat conducatorului actiunii sa evacueze galeria dinamovista. Pe timpul evacuarii, membrii galeriei Dinamo au agresat fizic si verbal fortele de ordine, au aruncat cu pietre si alte obiecte contondente in acestia, o tanara din galerie a lesinat si alti doi membri au primit ingrijiri medicale fara a fi internati in spital, iar noua jandarmi au necesitat ingrijiri medicale, suferind diferite plagi deschise si multiple contuzii.

In parcarea destinata mijloacelor de transport ale galeriei dinamoviste au continuat violentele, iar impotriva celor mai agresivi s-a luat masura culcarii acestora pe sol. Pe parcursul evenimentelor, suporterii dinamovisti au rupt 429 de scaune din incinta stadionului, pe care le-au aruncat in directia jandarmilor. Au fost aplicate 26 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 20.750 RON. In zilele urmatoare se vor desfasura cercetari, inclusiv pe baza materialelor video, pentru sanctionarea tuturor celor care se fac vinovati de incalcarea legii, se arata in comunicatul Jandameriei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea