Social

Luni incepe bacul!

Peste 230.000 de absolventi de clasa a XII-a incep luni examenele de bacalaureat, cu proba orala la limba si literatura romana.

Examenul de luni e eliminatoriu. Conditia promovarii lui este obtinerea notei 5. Candidatii care primesc mai putin de nota 5 sau care nu s-au prezentat la examen nu pot participa la probele urmatoare.

La examenul de luni, elevii vor extrage un singur bilet, insa acestia au dreptul la un al doilea, caz in care nota va fi scazuta cu un punct.

Subiectele pentru proba orala de limba romana au starnit deja dispute intre academicieni si oficialii de la minister. Pentru prima data, elevii vor trebui sa comenteze fragmente din Ghidul Cetateanului European, din discursurile oficialilor europeni sau fragmente din ziare. La aflarea subiectelor, unii dintre profesori si academicieni au spus ca acestea ii exclud pe autorii clasici ai limbii si literaturii romane.

In replica, Ministerul Educatiei a raspuns ca scriitorii canonici sunt prezenti in multe dintre subiectele scrise de la limba si literatura romana.

Fara contestatii la oral

La proba orala, candidatii vor fi evaluati de catre doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, dar in sala trebuie sa mai fie prezenti cel putin 3 candidati.

Ministerul Educatiei a facut precizarea ca elevii sa intre in sala de examen in ordinea afisata la centrele de examen, respectandu-se ora prevazuta de comisie pentru fiecare grupa.

La probele orale nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic-muzica.

Plata profesorilor, intre 717 si 1.100 lei

Anul acesta, profesorii care fac parte din comisiile de bacalaureat vor primi intre 717 si 1.100 lei, in functie de numarul de candidati prezenti la examen.

Astfel, suma maxima o va primi presedintele comisiei din centrele de bac, la o comisie de pana la 300 de elevi examinati .

Potrivit ordinului ministrului, presedintele comisiei de bac poate fi cadru didactic universitar care detine titlu de doctor, inspector scolar sau director de liceu cu gradul didactic l. Vicepresedintele unei comisii de 300 de elevi va primi 715 lei, iar pentru fiecare elev examinat in plus va fi platit cu 2,2 lei. Membrii comisiilor primesc cate 580 de lei fiecare.

1.100 de lei

- va primi presedintele Comisiei de bac

Calendarul examenelor din sesiunea iunie-iulie

- 23 si 24 iunie - proba orala la limba si literatura romana

- 24 si 25 iunie - proba orala la limba si literatura materna

- 25 si 26 iunie - proba orala la limba si literatura moderna

- 27 iunie - proba scrisa la limba si literatura romana

- 30 iunie - proba scrisa la limba si literatura materna

- 1 iulie - proba scrisa obligatorie din profilul studiat

- 2 iulie - proba scrisa sau practica, la alegere, din aria curriculara a specializarii

- 3 iulie - proba scrisa sau practica, la alegere, din celelalte arii curriculare ale specializarii

- 5 iulie - afisarea rezultatelor si depunerea contestatiilor

- 7-8 iulie - rezolvarea contestatiilor

- 9 iulie - afisarea rezultatelor finale

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea