Social

Sindicalistii de la Metrou au decis sa declanseze greva generala incepand de luni, 23 ianuarie. Pe perioada protestului, trenurile nu vor circula intre orele 4 si 18. Pana atunci, continua negocierile si in paralel actiunile in instanta. In privinta negocierilor, sansele de a rezolva conflictul sunt mici. Sindicalistii spera sa se intalneasca cu ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, si cu directorul Metrorex . Ar putea negocia o marire a salariilor, dar este putin probabil sa obtina ceva in plus peste limita de 6 la suta prevazuta in bugetul pe 2006, aprobat de Guvern. Protestatarii au cerut o crestere salariala de 20 la suta, procent negociabil, dar nu sunt dispusi sa accepte mai putin decat rata inflatiei pe 2005 si 2006.



Hotararea instantei ar putea salva bucurestenii de calvarul unei noi greve. Administratia Metrorex a dat deja in judecata sindicatul, considerand greva de avertisment ilegala. Luni, 16 ianuarie va fi al doilea termen in acest proces. Avocatul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Laurentiu Veteleanu, sustine insa ca, indiferent de decizia instantei, trenurile nu vor circula pe 23. Deocamdata, Instanta Curtii de Apel Bucuresti urmeaza sa ia in discutie legalitatea grevei din luna noiembrie, anul trecut. Atunci, Judecatoria Sectorului 6 a decis ca greva era ilegala, dar nu si conflictul de munca. Ambele parti au atacat aceasta sentinta. Sindicalistii de la Metrou mai au alte doua procese pe rolul instantei, unul prin care incearca sa obtina sporuri pentru conditiile de munca din subteran si unul pentru obtinerea celui de-al treisprezecelea salariu. (I.D., C.N.)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea