Social

#lunea mare #obiceiuri #traditii

Lunea Mare 2021 - traditii si obiceiuri in prima zi a Saptamanii Patimilor

Lunea Mare 2021 este prima zi din Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor. Incepand de astazi, crestinii se pregatesc pentru intampinarea sarbatorii Invierii Domnului.

Lunea Mare 2021 - Incepand din aceasta zi, femeile incep curtenia pentru Paste. Astazi femeile scot la aerisit covoarele, presurile, paturile si perdelele, pentru a le curata de toate relele adunate peste iarna.

Tot in aceasta zi se aeriseste foarte bine casa pentru a improspata aerul si pentru a alunga ghinioanele si necuratul. Apoi se varuiesc peretii si se spala totul inainte de a reintroduce obiectele in casa. “Sa nu te prinda Pastele in necuratenie, ca te blesteama casa!”, spune o vorba din popor.

Lunea Mare 2021 - In aceasta zi oamenii merg la biserica unde se citesc deniile si istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament in care biserica a vazut preinchipuirea lui Hristos. Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus inaintea intrarii in Ierusalim.

Lunea Mare 2021 – Povestea lui Iosif

Lunea Mare 2021 - In Lunea Mare se face pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob si a smochinului neroditor. Numele de Iosif inseamna „El (Domnul) adauga”. Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob si primul al Rahilei.

In Biblie se spune ca intr-o zi, Iosif este trimis de batranul Ioacob sa-I aduca vesti despre fratii lui, plecati cu oile la camp. Fratii lui erau insa invidiosi pe Iosif din momentul in care le povestise cateva vise: “Eram la camp cu totii si legam snopi. Snopii mei stateau drept, iar ai vostri se plecau spre ai mei”, “se parea ca soarele, luna si unsprezece stele se aplecau si se inchinau in fata mea”. Dupa destainuirea acestor vise, fratii sai si-au pus in gand sa-l omoare.

Lunea Mare 2021 - Cand l-au vazut ca vine, fratii lui si-au spus sa-l omoare si sa-l arunce intr-un put, iar apoi sa spuna ca o fiara l-a atacat. Insa, Ruben, unul dintre frati a spus: “Nu, sa nu varsati sange! Aruncati-l mai bine in putul acela din pustiu, dar mainile sa nu vi le puneti pe el”. Este aruncat in put, insa, este scos de acolo pentru a fi vandut cu 30 de arginti unor negustori.

Pentru a-si acoperi fapta, fratii sai au taiat un ied, au rupt haina lui Iosif si au inmuiat-o in sange. Seara, ajunsi acasa, i-au aratat haina lui Iacob, spunandu-i acestuia ca Iosif a fost mancat de o fiara salbatica.

Iosif, fiul patriarhului Iacob este prefigurarea lui Hristos, semnificand punerea lui Iisus in mormant. Scriptura ne atrage atentia ca fantana era lipsita de apa, semn ca acel loc nu mai putea darui si intretine viata. Pana la Invierea lui Hristos, mormantul era chipul mortii. Nu intamplator, cel demonizat din tinutul Gherghesenilor, locuia in morminte, in locul in care nu mai exista relatie, viata.

Lunea Mare 2021 – semnificatia smochinul neroditor

Evanghelistul Marcu vorbind despre smochinul neroditor spune: „Iar a doua zi iesind ei din Betania, Domnul a flamanzit. Si vazand un smochin de departe, avand frunze, a mers sa vada daca va gasi ceva in el. Venind la el, n-a gasit nimic decat frunze, ca nu era inca vremea smochinelor. Si a zis Iisus smochinului: Nimeni sa nu mai manance rod din tine in veac” (Marcu 11, 12-14), iar Evanghelistul Matei ne spune ca: „Indata s-a uscat smochinul” (Matei 21, 19).

In talcuirile unor Sfinti Parinti, acest smochin neroditor este simbolul sinagogii, care nu a adus rodul mantuirii pe care l-a odraslit din plin Biserica crestina.

Lunea Mare 2021 - Insa, in talcuirea lui Isidor Pelusiotul el are alt inteles: „Pomul calcarii poruncii a fost smochinul. Din frunzele lui si-au facut acoperamant stramosii nostri calcatori de porunca. Din pricina ca n-a fost blestemat atunci, a fost blestemat acum de Hristos, ca un iubitor de oameni, ca sa nu mai faca rod, care este pricina pacatului. Iar ca pacatul se aseamana cu smochina este lucrul destul de limpede: Are dulceata placerii, lipiciunea pacatului, iar la urma, usturimea si iutimea constiintei. Istoria smochinului a fost asezata aici pentru a ne indemna la umilinta, dupa cum istoria lui Iosif a fost asezata pentru a ne infatisa pe Hristos. Fiecare suflet lipsit de orice roada duhovniceasca este un smochin. Daca Domnul nu gaseste in el odihna, a doua zi, adica dupa viata aceasta de acum, il usuca prin blestem si-l trimite in focul vesnic. Smochinul uscat din Sfanta Evanghelie este ca un stalp cu totul uscat, care ingrozeste pe cei care nu fac rod potrivit de virtute”.

Citeste si: Lunea Mare 2021 - rugaciunea pe care toata lumea trebuie sa o rosteasca astazi pentru a fi protejati de rele si pentru a-si regasi pacea in suflet

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea