Social

#Luna albastra # fenomen astronomic #astronomie

Luna albastra, vizibila pe 31 iulie

 

Vinerea aceasta are loc un fenomen astronomic rar: “luna albastra. Mai exact, este vorba despre aparitia a doua luni pline in aceeasi luna calendaristica.

 

Fiecare luna calendaristica include o noapte cu Luna plina, dar, intrucat ciclul lunar si anul calendaristic nu sunt chiar perfect sincronizate, la aproximativ fiecare trei ani, o luna calendaristica include doua nopti cu Luna plina. 

Totusi, Luna apare uneori invaluita intr-un halou albastru, insa acest fenomen se produce doar atunci cand in atmosfera terestra exista cantitati mari de fum si de particule, precum cele care provin din eruptii vulcanice uriase.

Asa s-a intamplat in 1883, cand vulcanul Krakatoa a erupt, iar, din cauza cenuseii din atmosfera, Luna a avut o tenta azurie timp de mai multi ani, noapte dupa noapte, scrie Mediafax.

Cel mai recent, satelitul natural al Terrei a parut invaluit intr-o nuanta albastra pe cerul din Edinburgh, Scotia, in septembrie 1950. Potrivit astronomului Robert Wilson de la Observatorul Regal din Marea Britanie, fenomenul a fost produs de faptul ca Luna era umbrita de un numar mare de nori densi care contineau cantitati mari de fum si microparticule, ce proveneau de la incendii de padure din provincia Alberta din Canada. Acele particule au traversat Oceanul Atlantic si au stationat o vreme deasupra Scotiei, generand astfel un spectacol astronomic

Acest fenomen astronomic se va produce din nou in ianuarie 2018.

Sursa foto: uncovermichigan.com


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea