Social

#lume penurie apa #criza apa omenire

Lumea s-ar putea confrunta cu o grava penurie de apa

Lumea risca o grava penurie de apa din cauza cresterii constante a cererii, mai rapid chiar decat cresterea populatiei mondiale, avertizeaza un raport publicat de Forumul economic mondial la Davos (Elvetia).

"In mai putin de 20 de ani, penuria de apa va face ca India si SUA sa-si piarda in totalitate recoltele", atrag atentia autorii raportului, adaugand ca in paralel cererea alimentara se va agrava, informeaza AFP. Pentru productia energetica sunt utilizate aproximativ 40% din resursele de apa ale SUA. De fapt, numai 3% din rezervele de apa sunt consumate in gospodarii, releva raportul.

Nevoile de apa pentru producerea de energie ar urma sa creasca in SUA cu 165% si cu 130% in UE, arata acelasi raport, care semnaleaza in acest context reducerea resurselor pentru agricultura. In acelasi timp, documentul subliniaza ca majoritatea ghetarilor din Himalaya si Tibet vor disparea pana in 2100 in ritmul actual al topirii lor.

Ghetarii vor furniza apa insa pentru doua miliarde de persoane. De altfel, aproximativ 70 de rauri importante in lume au secat practic din cauza sistemelor de irigare. Peste 20 de ani apa va deveni un subiect major de investitii, mai mult decat este petrolul. La randul sau, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a apreciat in cursul unei dezbateri in Alpii elvetieni ca problema apei este "vasta si sistematica".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea