Social

#Augustin Buzura deces #Augustin Buzura #deces

Lumea academica, in doliu! Romania a pierdut “un mare prozator, un om de atitudine“

Augustin Buzura, in varsta de 79 de ani, a murit luni seara. Decesul psihiatrului  prozatorului si eseistului roman contemporan este deplansa de lumea academica.

“Academia Romana a aflat cu profund regret plecarea dintre noi, la varsta de 79 de ani, a scriitorului academician Augustin Buzura. Originar din Maramures, nascut la Berinta, pe 22 septembrie 1938, Augustin Buzura a fost una dintre marile constiinte ale poporului roman, model de demnitate si curaj, ce a denuntat in opera sa abuzurile si absurditatea regimului comunist din Romania. Romanele sale sunt opera unui scriitor de un deosebit rafinament intelectual, cu o patrunzatoare capacitate analitica. Spirit rafinat, cu o cultura exemplara, a fost redactor-sef al revistei literare „Tribuna“ din Cluj, presedinte al Fundatiei Culturale Romane si presedinte al Institutului Cultural Roman, director al revistei „Cultura“, toate institutii fundamentale pentru promovarea si stimularea culturii romane”, dupa cum a anuntat Academia Romania.

“Membrii Academiei Romane au primit cu mare tristete vestea plecarii confratelui lor academicianul Augustin Buzura. Comunitatea academica, viata culturala din Romania si societatea romaneasca sufera astfel o grea si de neinlocuit pierdere”.

A renuntat la cariera medicala in favoarea literaturii si publicisticii

Absolvent al Liceului „Gh. sincai“ din Baia Mare si al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Institutului de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, specializat in psihiatrie, Augustin Buzura a renuntat la cariera medicala in favoarea literaturii si publicisticii. A debutat editorial la 25 de ani cu volumul de povestiri „Capul Bunei Sperante“, urmat de volumul „De ce zboara vulturii?“, ambele publicate in anii imediat urmatori „obsedantului deceniu“ (1963, respectiv 1967). Au urmat volumele „Absentii (1970), „Fetele tacerii“ (1974), „Orgolii“ (1977), „Vocile noptii“ (1980), „Refugii“ (1984), „Drumul cenusii“ (1988), „Recviem pentru nebuni si bestii“ (1999), „Teroarea iluziei“ (2004), „Raport asupra singuratatii“ (2009). intre 2013-2014 i-au fost tiparite primele patru romane din seria „Opere complete“. Creatia sa, demistificatoare si incitanta prin subtilitatea analizei psihologice, prin seriozitatea si gravitatea expresiei, a cunoscut inca de la inceput recunoasterea criticii literare si simpatia publicului. Romanele sale au cunoscut tiraje uriase si nenumarate reeditari in tara si strainatate, fiind unul dintre cei mai iubiti si admirati scriitori romani. A primit de 4 ori Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (1970, 1974, 1980, 1984), Premiul „Ion Creanga“ al Academiei Romane“ (1977), Premiul Opera Omnia al revistei „Convorbiri Literare“. Romanele lui Augustin Buzura au fost traduse in franceza, engleza, germana, chineza, suedeza, maghiara, poloneza, rusa, portugheza, slovena, japoneza, spaniola si a tradus, la randul sau, literatura germana, maghiara, franceza, spaniola, poloneza, rusa, chineza, slovena.

Augustin Buzura a fost presedinte al Filialei Romane a Asociatiei de Cultura si stiinta Europeana cu sediul la Roma, membru fondator al Fundatiei Culturale Europene „Gulliver“ din Amsterdam, membru in comitetul director al Centrului Euro-Atlantic.

Pe 3 iulie 1990 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane, devenind membru titular pe 12 martie 1992.

Sursa foto: radu-tudor.ro


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea