Social

Ludovic Orban: calul troian pentru refacerea Aliantei D.A.

Rezultatul alegerilor locale din aceasta duminica ne pune in fata cu claritate urmatoarea situatie politica: un echilibru aproape perfect intre PD-L si PSD cu PNL-ul pus din nou in situatia de face o alegere politica transanta – singurul lucru pe care partidul condus de Calin Popescu Tariceanu l-a evitat de cativa ani incoace.

Dupa Theodor Stolojan intriga de aceasta data incepe sa o tese Ludovic Orban! Candidatul PNL la Primaria Capitalei si presedintele filialei Bucuresti a suferit o infrangere dureroasa despre care el insusi declara ca a fost ‘neplacut surprins’, el spunand ca nu-si sfatuieste alegatorii sa aleaga intre doua rele.

Din cadrul PNL, vicepresedintii Crin Antonescu si Puiu Hasotti au declarat transant ca prefera sa-l sustina pe Oprescu la Primarie. Camerele de luat vederi au surprins insa faptul ca duminica seara Ludovic Orban ar fi vrut sa anunte o sustinere a lui Vasile Blaga, dar a fost impiedicat de colegii sai de partid dupa o disputa cu Dan Radu Rusanu .

Prima faza: delimitarea de Dinu Patriciu

In sine, faptul ar parea surpinzator, daca ne gandim la inversunarea cu care PNL si PD-L s-au atacat in Bucuresti, dar daca ne gandim ca Ludovic Orban s-a rupt de Dinu Patriciu – deja o conditie sine qua non a unui conflict in cadrul PNL – si ca a avut unele interventii publice in care declara ca ar prefera o majoritate PNL - PD-L in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, deja evenimentul incepe sa contureze o situatie inedita atat pentru PD-L cat si in cadrul PNL.

Mai mult decat atat, Orban a sustinut permanent in partid o pozitie antipesedista in opozitie cu filopesedistii Tariceanu si Olteanu. Vicele liberal a intuit ca, pentru el, refacerea Aliantei ar fi o platforma buna in interiorul PNL, in perspectiva viitorului congres unde se va alege noua conducere a partidului.

In aceasta situatie, presedintele Traian Basescu nu a intarziat sa surprinda importanta acestor timide semnale venite dinspre unul dintre cei mai inversunati adversari politici ai sai, si a schitat marti seara un gest de admiratie fata de Ludovic Orban si fata de prestatia sa in campania electorala.

Situatia PD-L

In conditiile in care PD-L a avut un scor electoral sub asteptari, egalitatea cu PSD pune problema gasirii unor aliati in viitoarele confruntari . Avand in vedere ca in PSD vechea garda reprezentata de Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea si altii a revenit cu putere eclipsand grupul de la Cluj (care a avut rezultate slabe la aceste alegeri),

una dintre strategiile presedintelui Basescu de a se apropia de un partid social-democrat ‘curatit’ a cazut. Astfel, practic liberal-democratii sunt nevoiti sa caute din nou o alianta cu PNL, dar unul ‘curatit’ la randul lui de falanga propesedista, presedintele declarand in acest sens ca nu are nimic cu PNL, dar ca nu il mai accepta pe Tariceanu. In aceasta situatie, interventia lui Ludovic Orban ar putea reprezenta o sansa nesperata pentru un PD-L izolat.

Situatia lui Ludovic Orban

Insa situatia lui Orban in cadrul partidului incepe sa se subrezeasca datorita rezultatelor slabe obtinute in alegeri, inamicii sai din partid intentionand ca la intrunirea viitoarei Delegatii Permanente sa-i ceara demisia de la sefia PNL Bucuresti.

Exista un mai vechi angajament al pre¬sedintiilor de filiale de a demi¬siona daca obtin la alegeri rezultate sub media pe tara. In cazul PNL, aceasta medie este de 18 – 19%, Bucurestiul avand in jur de 12%, Orban obtinand astfel un scor mai mic decat cel pentru partid.

Faza a doua: lupta pentru PNL

In situatia in care Ludovic Orban va da semnale mai clare de o reapropiere de fostii aliati e de asteptat ca situatia lui sa se subrezeasca cu atat mai mult in cadrul partidului. De data aceasta, insa, lupta din cadrul PNL ar putea lua alte dimensiuni daca ne gandim la principala diferenta dintre Theodor Stolojan si Orban:

cel de-al doilea are o mult mai puternica influenta asupra structurilor partidului la nivel national. Scoaterea lui Stolojan si a celor care i-au urmat din randurile PNL nu a avut efectul scontat pentru dizidenti, partidul suferind o lovitura puternica dar una deloc mortala.

O eventuala lupta in cadrul PNL, insa, avandu-l ca protagonist pe Ludovic Orban, s-ar purta pe alte coordonate, dat fiind statul lui. Dar o repetare a scenariului Stolojan nu ar duce decat la o perpetuare a actualei stari de lucruri in care eventualii dizidenti condusi de data aceasta de Orban ar fi absorbiti in pantecele primitor al PD-L-ului. In acest caz, intr-o prima faza Orban ar fi izolat in structurile de conducere ale PNL!

Situatia nu ar duce la o modificare reala a actualei asezari politice. De aceea lupta, pentru a avea miza, trebuie sa fie una pentru PNL. Si, tocmai de aceea, ea implica cucerirea centrului!

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea