Social

Londra, sub asediu

Londonezii au retrait ieri atmosfera atentatelor sangeroase de la 7 iulie. Patru dispozitive explozibile de mica putere au explodat in trei metrouri si un autobuz, insa nu au facut victime.
Explozii, fum, haos, panica si tipete in trei statii de metrou si un autobuz. Acesta a fost scenariul atentatelor sangeroase de la Londra, soldate cu moartea a 56 de persoane. Dar londonezii nu se asteptau sa le retraiasca atat de repede.

Ieri, dupa orele pranzului, cei care au avut ghinionul sa calatoreasca cu metroul londonez au avut parte de o spaima strasnica, dupa ce trei bombe de mica putere au explodat in apropiere de statiile Shepherds Bush, Oval si Warren Street. La aceasta din urma s-a inregistrat si singura victima a atentatelor, un ranit, care potrivit primelor rapoarte, ar putea fi chiar atacatorul.

In acelasi timp, un dispozitiv similar a explodat la etajul autobuzului 26, care se afla la Hackney, in East London, fara a face victime. Unii martori au declarat ca au vazut in metrou cum rucsacul unui calator a explodat pur si simplu, luandu-l prin surprindere chiar si pe purtator, iar altii au spus ca un barbat a aruncat un pachet in vagonul lor si a fugit.

HAOS SI CONFUZIE

Haosul s-a instalat repede in cele patru puncte din Capitala britanica unde s-au inregistrat incidentele. Nu se stia clar, pana la inchiderea editiei, daca au fost bombe sau doar detonatoare, daca au explodat sau nu, daca a fost o incercare de atentat sinucigas coordonat sau de mai multe explozii comandate de la distanta. Nici sefii politiei londoneze nu aveau mai multe detalii pe moment, mai multe rapoarte contrazicandu-se intre ele.

Era sigur ca au fost patru incidente in patru puncte ale Capitalei si ca o singura persoana, posibil atentatorul, a fost ranita. O alta a fost urmarita de politisti de-a lungul unei strazi si apoi in interiorul Spitalului University College, dupa ce a iesit in fuga din statia de metrou Warren Street, imediat dupa ce s-a auzit un zgomot ca de deflagratie. Serviciile de interventie pentru situatii de urgenta s-au repezit in cele patru locatii, care au fost imediat incercuite de politie, la fel ca si resedinta premierului Tony Blair.

Acesta si-a amanat intalnirile programate pentru ieri dupa-amiaza si a tinut sa transmita ca incidentele au fost coordonate de persoane care au incercat sa creeze panica in randurile populatiei britanice.

SERIOSI

Desi la inceput Scotland Yardul a anuntat ca nu trateaza incidentele ca avand o importanta deosebita, in nici un caz de gravitatea celor de la 7 iulie, ulterior seful politiei metropolitane, Ian Blair, a revenit, declarand ca este vorba despre "incidente foarte serioase" si ca le trateaza cu toata atentia. El a mai adaugat ca "sunt foarte putine victime", insa nu a spus nimic despre natura sau scopul atacurilor. Politistii nu au reusit sa descopere nici o urma de agenti periculosi, nici chimici, nici biologici.

IPOTEZE

Atacurile de ieri sunt de o similaritate izbitoare cu cele de la data de 7 iulie. Au venit la fix doua saptamani dupa atentatele sinucigase de atunci si au avut loc tot in trei metrouri si un autobuz. Ca si atunci, pe harta, cele patru locatii par a forma o cruce, spun expertii. "Se pare ca unii si-au facut de cap, au incercat sa copieze atentatele", a declarat, pentru Reuters, Shane Brighton, expert in terorism la Royal United Services Institute.

"Absenta vreunei dovezi clare de explozie de proportii inseamna ca a fost vorba despre ceva incropit pe moment si nu o continuare a atacurilor." Brighton a mai spus ca ar putea fi vorba despre "oameni care vor sa creeze panica, poate cu idei si ideologii similare cu cele ale atentatorilor de la 7 iulie".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea