Social

Locatarii contorizati - economie la caldura de peste 3.000 de miliarde

Calculul a fost facut comparativ intre iarna trecuta si sezonul rece 2003-2004, ultimul fara repartitoare . La apa acasa .ro/calda" title="calda">calda s-au facut economii de 70 la suta. Iarna trecuta, locatarii care si-au montat repartitoare au facut economii de 318 milioane de lei (3.180 de miliarde vechi) la plata facturilor de caldura. Calculul apartine Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Unitatilor (ANPSC) – care reuneste principalii distribuitori de servicii de contorizare a apei si a caldurii in apartamente. Astfel, Asociatia a comunicat ieri ca, in sezonul 2006-2007, cele 715.000 apartamente in care s-au montat repartitoare au consumat cu circa doua milioane de gigacalorii mai putin decat in sezonul 2003-2004, cand erau necontorizate. Aceasta inseamna o economie de 25 la suta.

Autoritatile au venit cu cifre superoptimiste

Autoritatile au venit cu cifre si mai optimiste. Dorel Geana , directorul adjunc al Directiei de utilitati din cadrul Primariei Capitalei, a declarat ca, in urma montarii repartitoarelor, in circa jumatate din apartamentele din Capitala, racordate la sistemul de incalzire centralizat, consumul de gigacalorii a scazut cu 40 la suta in 2007, fata de anul 2000. Mai mult, consumul de energie termica pe apartament a scazut in 2007 fata de 2004 de la 10,8 gigacalorii pe apartament, la 8 gigacalorii.

Galatiul – cel mai contorizat oras din Romania

Tot ieri, ANPSC a prezentat o situatie a numarului de locuinte racordate la sistemul centralizat de incalzire si care au montate repartitoare. Conform Asociatiei, la nivel national, 42 la suta dintre apartamente sunt dotate cu astfel de sisteme de repartizare. Orasul care sta cel mai bine la repartitoare este Galatiul, unde 81 la suta dintre apartamente au montate astfel de aparate, urmat de Arad - 74 la suta si Ploiesti - 66 la suta. In Capitala, circa jumatate dintre locuinte au repartitoare.

La nivel european, Romania este insa codasa la montarea repartitoarelor.

Exemplele pozitive sunt Germania, tara in care toate toate locuintele sunt racordate la sistemul centralizat sunt dotate cu astfel de aparate, Polonia - cu 48 la suta dintre locuinte contorizate, Ungaria - cu 65 la suta, Cehia - cu 80 la suta si Bulgaria - cu 95 la suta dintre locuinte contorizate.

La apa calda stam si mai bine

S-a dat un exemplu de succes si la apa calda. Astfel, in Bucuresti, dupa contorizarea apei calde, consumul individual a scazut de la 8-9 metri cubi pe persoana pe luna, la circa 2,5 metri cubi pe persoana pe luna – ceea ce reprezinta o reducere a risipei de circa 70 la suta. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea