Social

Limitari la master inainte de acreditarea universitatilor

Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a inaintat Guvernului un proiect de modificare a Legii învatamantului potrivit caruia doar universitatile care au calificativul de „grad de incredere ridicat”, acordat de ARACIS , vor putea fi organizatoare de masterate. Doar patru universitati din tara au in prezent acest calificativ .

O noua initiativa legislativa a ministrului educatiei, Cristian Adomnitei, va crea, in opinia unor agentii independente de specialitate, un intreg haos in sistemul invatamantului superior si o centralizare accentuata a procesului de evaluare si de acreditare a universitatilor.

Astfel, Ministerul Educatiei a propus un proiect de modificare a Legii învatamantului nr.84/1995, potrivit caruia alineatul 3 al articolului 70 va avea urmatorul cuprins: „Institutiile de invatamant superior acreditate si evaluate cu calificativul «grad de incredere ridicat» de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) pot decide, prin hotarare a senatului, infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat cuprinse in domeniile stiintifice ale universitatii”.

In consecinta, din urmatorul an universitar, nu toate centrele de invatamant superior, de stat si particulare, vor mai avea dreptul legal sa organizeze sesiuni de masterate, situatie ce ii va pune pe drumuri pe candidatii deja inscrisi. In momentul de fata, potrivit ARACIS, doar 10 universitati au fost controlate, iar dintre acestea, doar patru au fost evaluate cu calificativul „grad de incredere ridicat”: Politehnica Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi si Universitatea „Transilvania” din Brasov.

Alte patru institutii de invatamant superior – universitatile de Medicina „Victor Babes„ din Timisoara, de Vest „Vasile Goldis„, Arad, „ Constantin Brancusi ”, Targu Jiu, si „Lucian Blaga” din Sibiu – au primit partial acest calificativ, deoarece raportul de evaluare contine mai multe observatii privind o serie de nereguli ce trebuie, in cel mai scurt timp, indreptate.

Universitatea din Oradea a primit incredere limitata, iar „Petre Andrei” din Iasi nu a primit nimic. Cabinetul ministrului Adomnitei estimeaza ca proiectul de modificare a Legii învatamantului va fi aprobat, prin ordonanta de urgenta, in sedinta de miercuri a Guvernului.

Continuarea in Gardianul 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea