Social

Liderii UE vor sa aplice masuri socialiste salariilor de top

Liderii europeni incep sa fie din ce in ce mai nemultumiti de sumele imense pe care le primesc presedintii de mari companii.

Franta, care va prelua presedintia UE la 1 iulie, va face presiuni pentru adoptarea unei directive la nivel european care sa reduca nivelul bonusurilor primite de acestia. Presedintele Nicolas Sarkozy s-a declarat personal impotriva acordarii de salarii compensatorii marilor directori de companii la intreruperea contractelor.

Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului si presedintele grupului Eurogroup (al ministrilor de finante din tarile ce au adoptat euro), dar si posibil viitor presedinte al Comisiei Europene, le-a declarat colegilor sai finantisti ca salariile directorilor executivi au iesit deja de sub orice control.
Publicitate
 
Juncker a vorbit despre abuzuri “scandaloase” in acest domeniu si a cerut gasirea unei metode de contracarare a acestei situatii. Premierul a sugerat impunerea unor penalizari fiscale pentru a combate acordarea de salarii compensatorii imense pentru directori.

Remuneratia medie a unui director executiv de top din Europa, incluzand actiuni, salariu si bonusuri, ajunge la 5 milioane de euro pe an, conform unei cercetari realizate de Hay Group si citate de France 24. In SUA, remuneratia aceleiasi categorii ajunge insa la 13 milioane de euro pe an. Larry Ellison, director executiv al Oracle, din California, a castigat intr-un singur an 193 de milioane de dolari, de exemplu.

Cel mai bine platit director francez, Carlos Ghosn, a primit, in comparatie, 29,6 milioane de euro intr-un an. 10 dintre cei 20 cel mai bine platiti directori europeni sunt francezi, conform ,,Foreign Policy in Focus’’. In Franta discutiile au devenit si mai aprinse atunci cand Airbus a decis sa ii acorde directorului sau 8,2 milioane de euro drept compensatii atunci cand a parasit compania, desi era vinovat de intarzierea lansarii modelului A380 superjumbo si implicit de reduceri imense de personal.

In Germania, Angela Merkel s-a declarat inca din decembrie 2007 impotriva imenselor remuneratii ale presedintilor de companii. “Doar pentru ca un presedinte de companie auto americana castiga de o mie de ori mai mult decat un angajat obisnuit, se pare ca si presedintii de companii germane ar tebui sa primeasca o crestere salariala pe care angajatii sai nu ar primi-o niciodata”, spunea Merkel la congresul CDU.

“Nu vreau sa comentez succesul companiilor americane, dar mi s-a spus ca producatorii japonezi de masini au foarte mult succes. Sefii de acolo castiga de 20 de ori salariul unui muncitor”, a continuat, sarcastica, Merkel.

Un proiect de lege aflat in parlamentul olandez prevede fortarea companiilor la plata unui impozit de 30% din salariile compensatorii ce trec de 500.000 de euro.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea