Social

#intrarea in centrele #al treilea stadiu #fasia gaza

Liderii israelieni vor lua miercuri o decizie cruciala pentru soarta ofensivei

Liderii israelieni vor decide miercuri daca sa ordone sau nu armatei sa patrunda in centrele urbane din Fasia Gaza, punctul culminant al ofensivei israeliene din teritoriul palestinian.

Dupa o ofensiva aeriana de o saptamana, trupele si tancurile statului evreu au inceput sambata invazia teritoriului controlat de Hamas, avand mai multe ciocniri cu gherilele palestiniene, dar fara a avansa dincolo de periferia orasului Gaza, informeaza Reuters.

Israelul a numit ofensiva terestra "al doilea stadiu" al operatiunii din Fasia Gaza, fara a lasa sa transpara ce ar putea urma.

Opacitatea autoritatilor israeliene a declansat numeroase eforturi de mediere internationale pentru obtinerea unei incetari a focului, care sa aiba la baza stoparea tirurilor cu rachete ale Hamas asupra teritoriului israelian.

Cabinetul de securitate al premierului Ehud Olmert, care urmeaza sa se reuneasca miercuri, va discuta despre cea de-a treia si ultima faza a ofensivei, au declarat surse politice de la Tel Aviv, citate de Reuters.

"Planul este intrarea in centrele urbane", a precizat una dintre aceste surse pentru Reuters. Analistii militari sunt de parere ca fortele israeliene vor avea de a face cu o provocare puternica pe aleile inguste din Gaza, unde nu vor putea beneficia de sustinere aeriana, iar combatantii Hamas ar avea la indemana arma ambuscadelor rapide.

Potrivit unei surse israeliene la curent cu discutiile din cadrul cabinetului de securitate, ofensiva initiala terestra a decurs bine, dar sefii armatei au fost " dezamagiti " de rezistenta redusa a gherilelor palestiniene.

"Planul era ca fortele noastre sa atraga dusmanul in spatii deschise, unde acesta putea fi eliminat, dar nu au reusit sa-l scoata din ascunzatoare in numarul la care sperau. Sa duci lupta in zonele populate va fi mult mai greu", a adaugat sursa citata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea