Social

Licitatie de urgenta: STS asteapta oferte pentru localizarea apelurilor 112

Serviciul de Telecomunicatii Speciale va organiza un concurs pentru gasirea unor solutii tehnice privind localizarea apelurilor de urgenta, 112 , de pe telefoanele mobile. Si aceasta pentru ca, numai anul trecut, din 36 de milioane de apeluri la numarul de urgenta, 33 de milioane au fost false. STS asteapta astfel ofertele pana in iunie, termenul limita acceptat de Comisia Europeana.

Legislatia Uniunii Europene in materie de telecomunicatii le impune statelor membre ca serviciile de urgenta sa fie accesibile gratuit, si de asemenea, sa poata fi identificata locatia celui care suna la 112, fie de pe un telefon fix, fie de pe unul mobil. Cum in Romania acestea nu pot fi inca localizate cand sunt efectuate de pe un telefon mobil, oficialii europeni au transmis, la inceputul lunii, un ultim avertisment Romaniei.

Astfel, pana la data de 2 iunie, Romania trebuie sa gaseasca o rezolvare. In caz contrar, tara noastra va fi sesizata la Curtea Europena de Justitie. Cei interesati sa castige licitatia isi pot depune proiectele pana la 2 iunie. Ulterior, acestea vor fi evaluate de un juriu, in functie de mai multe criterii tehnice. Interoperabilitatea sau compatibilitatea cu sistemele cu care interactioneza in arhitectura existenta a sistemului unic 112, performanta, siguranta in functionare si securitatea sunt cateva dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca participantii la licitatie.

Juriul va fi alcatuit din sapte membri, cinci din partea STS si cate unul de la Ministerul Comunicatiilor si Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Autoritatile au decis ca si amenda minima pentru apelarea abuziva a numarului de urgenta sa fie majorata. Astfel, cei care suna fara motiv la 112 vor plati amenzi de pana la 500 de lei.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea