Social

Liberalii pornesc impotriva lui Basescu

PNL a anuntat public ca nu doreste anticipate, intr-un comunicat care reprezinta practic declaratia de independenta a liberalilor si a lui Calin Popescu Tariceanu insusi fata de Traian Basescu.
PNL i-a comunicat pentru prima oara oficial presedintelui ca problema anticipatelor nu face parte din agenda politica, sau, in orice caz, nu din cea liberala. Motivul invocat de liberali ieri, intr-un comunicat de presa, este ca guvernul trebuie sa respecte calendarul de aderare la UE si ca pentru asta ar trebui adoptat in lunile urmatoare un numar important de acte normative . Totodata, PNL argumenteaza ca partidele aflate la putere si-au respectat obligatiile si ca nu se intrevad semne care sa puna in pericol stabilitatea coalitiei. Finalul comunicatului este cea mai clara dovada ca pozitia de ieri este o declaratie de independenta a PNL in fata presedintelui Basescu. PNL reaminteste ca orice problema legata de activitatea Executivului este atributul premierului care, daca va simti nevoia, se va consulta cu formatiunile politice care compun coalitia guvernamentala.
O multime de sedinte si nici un rezultat

Tariceanu si-a trimis partidul sa-i dea replica lui Basescu dupa ce cu o zi inainte partile implicate - partidele coalitiei, premierul si presedintele Romaniei - nu reusisera sa ajunga la un punct de vedere comun pe tema alegerilor anticipate. Sedinta CNC de ieri a fost nesatisfacatoare, intrucit, desi in principiu toti in afara de PD s-au exprimat impotriva convocarii electoratului la urne in 2005, nu s-a adoptat o decizie ferma. Cit despre intilnirea Tariceanu-Basescu ce a urmat CNC, fiecare pare sa fi plecat de la ea cu ideile sale. La citeva ore de la discutia cu Tariceanu, Basescu, aflat la Clubul Prometheus , declara ca momentul optim pentru organizarea alegerilor anticipate este cel tirziu in toamna si ca nu si-a spus ultimul cuvint. Acum, ca s-a terminat cu ostaticii, o sa am discutii foarte serioase, a precizat Basescu. Presedintele a mai spus ca nu va insista pe ideea alegerilor anticipate, daca nu este posibila declansarea acestora. Dar vreau sa mi se demonstreze ca nu se poate, a adaugat el. Intre timp, Tariceanu si-a adunat partidul la Snagov, iar rezultatul este comunicatul de ieri, care invoca angajamentele catre UE ca pe un argument menit sa-i arate lui Basescu, de ce nu se poate.
UDMR s-ar razgindi

Unitatea coalitiei nu este insa atit de solida pe cit sustine PNL. Un subiect asupra caruia aceasta nu este de acord sint chiar anticipatele. PD, prin Emil Boc, sustine ca majoritatea parlamentara este fragila, iar testul decisiv va fi asumarea raspunderii guvernului. Avem o decizie a BPN prin care sustinem oportunitatea alegerilor anticipate, spune liderul democrat. In schimb UDMR a inceput sa-si nuanteze pozitia. Coalitia functioneaza, iar programul de guvernare nu trebuie bulversat de o asemenea decizie. In cazul in care totusi o astfel de decizie va fi luata, UDMR va accepta si va participa la anticipate, declara Takacs Csaba presedinte executiv al Uniunii. Cit despre Partidul Conservator, acesta intr-adevar nu vrea sa auda de anticipate, purtatorul de cuvint, Bogdan Ciuca , invocind aceleasi motive ca si PNL. Cu argumentul suplimentar ca nu avem bani pentru medicamente si avem pentru anticipate?
Stoica isi pregateste revenirea

Presedintele si colegii de coalitie nu sint insa singurii care intuneca orizonturile premierului. Valeriu Stoica se pregateste sa iasa la lumina, pentru prima data dupa ce a esuat in a convinge PNL sa fuzioneze cu PD si sa creeze un partid popular, idee agreata si de Basescu. Conform unor surse liberale, fostul presedinte al PNL se pregateste sa reia, public, luni, aceasta idee a sa. Totodata, strategul liberal ar urma sa critice reactia de ieri a liberalilor fata de presedinte, subliniind ca este una de natura a tensiona si mai mult relatiile dintre partidele care compun Alianta D.A.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea