Social

Liberalii l-au ignorat pe Basescu

Liberalii i-au dat lui Basescu un nou motiv de suparare, desemnandu-l drept candidat pentru presedintia Camerei Deputatilor pe ministrul Bogdan Olteanu, unul dintre apropiatii premierului Calin Popescu Tariceanu. Hotararea grupului parlamentar liberal a venit la numai cateva ore dupa ce, aflat pe aeroport in drum spre SUA, seful statului declara ca doreste ca la intoarcere sa o gaseasca pe Mona Musca in fruntea Camerei Deputatilor. Interventia lui Basescu, la limita Constitutiei, se pare ca i-a facut mai mult rau Monei Musca, in conditiile in care liberalii s-au ambitionat si mai mult si au optat in favoarea lui Olteanu, acordandu-i acestuia 36 de voturi din totalul de 65. Dan Radu Rusanu a obtinut 18 voturi, fostul ministru al culturii, Mona Musca, clasandu-se pe penultimul loc cu doar 8 voturi, inaintea lui Titu Gheorghiof (3 voturi). Decizia grupului parlamentar PNL de la Camera Deputatilor urma sa fie validata ieri seara de catre Comitetul Executiv al PNL si adusa la cunostinta membrilor coalitiei in sedinta Consiliului National de Coordonare de azi. Democratii nu sunt deloc incantati de faptul ca cel de-al treilea om in stat va fi chiar unul dintre oamenii de incredere ai premierului. Potrivit unor surse din cadrul grupului PNL, procedura votului secret a decurs absolut normal, Mona Musca refuzand si ea sa vorbeasca despre "eventuale aranjamente".





Desi competitia interna a liberalilor pentru sefia camerei deputatilor a fost declansata de ceva vreme, presedintele Traian Basescu s-a trezit sa-si exprime doleantele abia cu cateva ore inainte ca batalia finala sa se consume in cadrul grupului parlamentar PNL de la Camera Deputatilor. Si asta, cu riscul de a se plasa la limita Constitutiei si de a se amesteca in "treburile interne" ale unui partid. Declaratia sa, potrivit careia o doreste pe Mona Musca in fruntea Camerei Deputatilor, nu a facut altceva decat sa puna paie pe foc, deranjandu-i atat pe liberali, cat si pe actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase.




Nastase a comentat extrem de ironic interventia lui Basescu, afirmand ca, probabil, "seful statului pleaca in exil si se va intoarce abia peste trei ani", moment in care Mona Musca ar putea fi intr-adevar in locul sau. Una peste alta, gestul lui Basescu a fost catalogat ca fiind lipsit de fair play , in conditiile in care, presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, nu a facut nici un fel de declaratii pe aceasta tema si nici nu a venit la sedinta grupului parlamentar in care s-a votat candidatura lui Olteanu, fiind singurul absent.


Adeptii lui Olteanu se pregateau sa defaca sticla de sampanie


In pofida faptului ca s-a vorbit despre o posibila retragere din cursa a lui Dan Radu Rusanu si a lui Titu Gheorghiof, in cele din urma, acestia au intrat in lupta alaturi de Olteanu si Mona Musca, fiecare dintre cei patru candidati prezentandu-si, pe scurt, programul. Suporterii lui Olteanu erau foarte siguri pe victoria finala, pregatindu-se deja sa desfaca sticlele de sampanie pentru a sarbatori evenimentul. Discutiile desfasurate cu usile inchise nu au durat prea mult, surse liberale afirmand ca deputatii nu s-au intins prea mult la vorba si au trecut direct la votul secret. Daca alegerea lui Crin Antonescu ca lider de grup s-a lasat cu cantec si acuzatii de fraudare a scrutinului, de data aceasta nu au mai fost nici un fel de contestatii. Multi liberali au calificat drept "jalnica" prestatia ultimului clasat, Titu Gheorghiof, comentand ca el nu ar merita sa fie numit ministru pentru relatia cu parlamentul in locul castigatorului cursei pentru sefia Camerei. Grabit sa ajunga inapoi la guvern, Bogdan Olteanu a declarat ca desemnarea sa ca posibil succesor al lui Nastase este un prim pas procedural pentru schimbarea actualei conduceri pesediste a forului legislativ. El a recunoscut ca aliatii au fost nevoiti sa suporte timp de noua luni consecintele unei mari greseli politice pe care au facut-o in decembire, atunci cand au pierdut sefia Camerei Deputatilor si a Senatului.


Mona nu priveste inapoi cu manie


Favorita lui Traian Basescu si una dintre cele mai populare figuri ale liberalilor, Mona Musca a declarat si ea ca aliatii trebuie sa mearga mai departe cu procedura schimbarii conducerii forului legislativ si revocarea lui Nastase. Desi sustinea ca nu este suparata, Mona Musca a sugerat ca liberalii vor trebui sa suporte consecintele votului de ieri si ale faptului ca nu s-a respectat decizia Aliantei si a grupului parlamentar PNL de anul trecut, potrivit carora ea fusese desemnata candidatul pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor. De altfel, ea a spus ca interventia lui Basescu s-ar fi datorat faptului ca seful statului nu a dorit sa incalce aceasta decizie a Aliantiei, decizie care a fost luata in prezenta lui, pe vremea cand inca era presedintele PD. Intrebata daca au fost "aranjamente" in cadrul grupului, ea a spus: "Nu comentez in nici un fel votul colegilor mei". La randul sau, Rusanu sustinea ca "imixtiunile" din afara partidului nu i-au ajutat pe nici unul dintre candidati, ci dimpotriva.


Discutiile la Regulament ar mai putea dura o luna


In virtutea modificarii algoritmului politic, o data cu schimbarea presedintilor celor doua Camere ale parlamentului, Partidul Conservator nu va tine cu dintii de functiile pe care le detine in birourile permanente.

"Daca PSD ne-a dat puncte cand au fost negocierile respective, din punctul meu de vedere am sa conving Biroul Politic sa le dam inapoi. Nu ne tocmim. Daca s-a schimbat presedintele, este normal sa se schimbe si algoritmul, si, ca atare, le dam linistiti functiile inapoi, pentru ca nu ne-am nascut cu ele, nu trebuie sa plecam cu ele. Doar s-o spuna si le dam", a declarat ieri presedintele conservatorilor, Dan Voiculescu. In opinia sa, procedurile pentru schimbarea regulamentelor celor doua Camere vor mai dura cel putin o luna de zile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea