Social

Liberalii au pus sub tejghea 5% din voturile Capitalei

Biroul Electoral Municipal a gasit in sediul Monitorului Oficial 33.600 de buletine de vot pentru alegerea CGMB. Conducerea MO a negat initial ca buletinele ar exista, dupa care a dat vina pe sectoare ca nu le-ar fi ridicat, iar in final a sustinut ca de fapt ar fi rebuturi.

Directorul MO este candidat al PNL in aceste alegeri. Sediul Monitorului Oficial are depozitate 33.600 de buletine de vot pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucuresti in box paletul cu numarul 31. Aceste buletine sunt in plus fata de numarul necesar plus rezerva calculata pentru scrutinul din 1 iunie in functie de numarul cetatenilor cu drept de vot din Capitala.

Mai mult, Birourile Electorale din cele sase sectoare al Bucurestiului au preluat in totalitate inca de acum o saptamana buletinele de vot comandate si executate la Monitorul Oficial, inclusiv rezerva de 10%, fara sa fi semnalat vreo lipsa.

Neregula a fost descoperita inca de marti de Marian Zlotea, reprezentantul PD-L in Biroul Electoral Municipal, care a cerut demararea unei anchete, sustinand ca inclusiv prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu (fost membru PNL), stie de existenta acestor buletine, mai ales ca, prin lege, prefectura trebuie sa urmareasca distribuirea buletinelor de vot.In fata situatiei, cei implicati au inceput sa se balbaie.

Contactat marti de Cotidianul, prefectul Deaconescu a refuzat sa comenteze. Intrebat si el, Liviu Moraru , directorul general al Monitorului Oficial si candidat al PNL pentru Consiliul Local al Sectorului 5, ne-a declarat ca nu stie de existenta vreunui buletin de vot in plus. „Nu am cunostinta de asa ceva“, spunea marti Moraru.

Ieri, presedintele BEM, Ileana Danaila, in urma unei verificari, a gasit pachetul cu cele 33.600 de buletine de vot in sediul Monitorului Oficial. In secunda urmatoare s-a schimbat si pozitia directorului-candidat de la Monitorul Oficial, care a gasit si o explicatie: „Buletinele de vot exista dar, din cate reiese din datele noastre, nu s-a tiparit nici un buletin de vot in plus. Cel mai probabil, unul dintre sectoare a omis sa ia o parte din buletine de vot pentru care a semnat de primire“.

Concomitent, BEM a cerut Birourilor Electorale de Circumscriptie din cele sase sectoare sa verifice daca numarul de buletine de pe procesul de predare-primire corespunde cu numarul de buletine pe care le-au ridicat de la sediul Monitorului Oficial. Raspunsul a fost clar: numarul de buletine ridicate corespunde cu numarul de buletine din procesele-verbal. Din nou, s-a schimbat si explicatia directorului institutiei, Liviu Moraru. Cele 33.600 de buletine de vot ar fi rebuturi, sustine acesta intr-un comunicat publicat pe site-ul Monitorului Oficial. Moraru nu a mai raspuns ulterior la telefon, desi avea de raspuns la mai multe intrebari nelamurite.

„Monitorul Oficial R.A. a facut din nou toate verificarile necesare si infirma sesizarea in care se spune in mod eronat ca ar fi fost tiparite in plus buletine de vot pentru alegerea CGMB. Comanda primita a fost de 1.973.506 exemplare si tot atatea au fost ambalate pe paleti pentru a fi expediate.

Toate prisoasele (exemplare rebut ) se incadreaza in limitele tehnologice si se afla depozitate separat in vederea distrugerii. Asiguram institutiile, partidele si orice parte interesata de corectitudinea procesului electoral, ca Monitorul Oficial R.A. isi respecta cu strictete obligatiile asumate prin contractul de tiparire a buletinelor de vot“, se arata in comunicat.

Pana si ultima justificare a celor de la Monitorul Oficial este infirmata de membri BEM. „Nu este adevarat. Pachetul cu buletinele este sigilat, este impachetat, doamna presedinta impreuna cu prefectul Capitalei au constatat ca sunt buletine de vot valabile. Maine, impreuna cu politia le vom ridica de la Monitorul Oficial, urmand sa stabilim in sedinta daca se vor distruge sau nu, pentru ca este considerata marfa confiscata“, ne-a explicat Marian Zlotea.

El sustine ca Parchetul ar trebui sa se autosesizeze pentru a incepe o ancheta. Potrivit art. 106 din Legea nr.67/2004 privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale, tiparirea si utilizarea de buletine de vot false constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. (Raul Balogh)

33.600 de buletine de vot = 5,5%

In Bucuresti, conform ultimelor date oficiale anuntate de Biroul Electoral Municipal, sunt inregistrati in jur de 1.500.000 de cetateni cu drept de vot. Din estimarile sondajelor de opinie se prevede o participare la urne a 40% din electoratul Capitalei. Adica in jur de 600.000 de persoane.

In aceasta situatie, la alegerile pentru Consiliul Primariei Generale, pentru a atinge pragul electoral de 5%, obligatoriu pentru ca o formatiune politica sa aiba consilieri generali in mandatul 2008-2012, este nevoie de 30.000 de voturi. Un calcul elementar ne arata ca acele 33.600 de buletine de vot depistate la Monitorul Oficial, „transformate“ in voturi, reprezinta 5,5%. Reamintim ca pragul electoral pentru ca un partid politic sa acceada in CGMB este de 5%. (L.G.)

Cine este Liviu Moraru

Seful Monitorului Oficial, inscaunat in fruntea institutiei in urma cu doi ani de PNL, a fost suspectat in 2007 de tergiversarea publicarii unei decizii a Curtii Constitutionale, la cererea lui Bogdan Olteanu.

Liviu Alexandru Moraru, fost director general adjunct al ziarului „Ziua“, in perioada in care Dinu Patriciu era actionar al acestui cotidian, a fost propulsat in fruntea Monitorului Oficial de catre liberali. Numirea acestuia s-a petrecut in aprilie 2006, in ciuda faptului ca postul fusese obtinut de Partidul Democrat in urma negocierilor cu PNL.

Democratilor li s-a promis la acea vreme sefia Monitorului Oficial si postul de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, in schimbul sustinerii lui Bogdan Olteanu la sefia Camerei Deputatilor . Insa, dupa ce Olteanu a preluat conducerea Camerei, l-a numit in functie pe Liviu Moraru, la recomandarea lui Sorin Rosca Stanescu, directorul general de atunci al ziarului „Ziua“.

De numele lui Liviu Moraru se leaga scandalul de anul trecut legat de blocarea publicarii in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale cu privire la legea raspunderii ministeriale, care dadea dreptul Comisiei de la Cotroceni sa aprobe cercetarea penala a ministrilor.

Seful statului il acuza pe Bogdan Olteanu ca i-ar fi solicitat lui Liviu Moraru sa blocheze publicarea deciziei CCR, fapt negat de presedintele Camerei Deputatilor. Asta in contextul in care, anterior, ordonanta de urgenta a guvernului care modifica legea raspunderii ministeriale, emisa de Guvern pe 4 octombrie, a fost publicata in aceeasi zi in M.Of., situatie extrem de rara.

Moraru motiva atunci ca emitentul nu a solicitat publicarea deciziei in regim de urgenta, prin urmare actul trebuia sa-si astepte randul.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea