Social

Lella Cincu s-a stins din viata

Duminica, 23 martie 2008, la ora 7,30 dimineata, soprana Lella Cincu s-a stins din viata, la aproape 85 de ani. Corpul neinsufletit al artistei va fi depus marti, 25 martie a.c., in foaierul Operei Nationale Bucuresti unde, la ora 11:30, va fi organizat un miting de doliu. Toti cei care vor dori, isi vor putea lua astfel ramas bun de la una dintre vocile de aur ale genului liric. Inmormantarea va avea loc in aceeasi zi, la cimitirul Straulesti II.

Lella Cincu s-a nascut la Timisoara, pe 29 iunie 1923. Intre anii 1931 si 1940, a studiat vioara, la Conservatorul Municipal din Timisoara, cu Adelaide Iancovici. Apoi, a studiat canto la Conservatorul de Arta Dramatica din Timisoara (1945-1947) si la Conservatorul din Bucuresti (1947-1951), cu Arta Florescu si Constantin Stroescu, Jean Ranzescu - clasa de opera (regie), Ion Dumitrescu (teorie si solfegiu), Paul Constantinescu (armonie), Nicolae Buicliu (contrapunct), Zeno Vancea (istoria muzicii). In perioada 1957-1958, s-a perfectionat la Vercelli (Italia), unde a studiat cu Giulia Tess si Campo Gagliano. Pe 6 ianuarie 1953, a debutat in rolul Siebel din Faust de Gounod, pe scena Operei Romane din Bucuresti.

A fost actrita a Teatrului CFR Giulesti din Bucuresti (1947-1949), solista a Operei Romane din Bucuresti (1952-1974) si a Teatrului din St. Polten, Austria (1975-1983. A participat la numeroase concursuri internationale de canto, fiind laureata a Festivalului Mondial al Tineretului de la Bucuresti, in 1953, Primavara la Praga in 1954, Verviers (Belgia) in 1957 - castigand premiul I.

Repertoriul sau a cuprins atat muzica de opera, cat si de opereta. Dintre operele pe care le-a interpretat fac parte Lakme, Rigoletto, Traviata, Faust, Carmen (Micaela), Ivan Susanin, Fidelio (Marzelline), Dama de pica, Falstaff, Orfeu si Euridice, Barbierul din Sevilla, Lucia di Lammermoor, Manon, Cosi fan Tutte, Ora spaniola, Bal mascat (Oscar), Albert Herring, Povestirile lui Hoffmann (Antonia), Don Giovanni, Boema, Amorul doctor de Pascal Bentoiu, Ecaterina teodoroiu de Emil Lerescu, O noapte furtunoasa de Paul Constantinescu.

Printre operetele interpretate se numara Liliacul, Vaduva vesela, Vanzatorul de pasari, Silvia, Paganini, Tara surasului, Floarea din Hawai , Calul Balan, My Fair Lady, Voievodul tiganilor, Madame Pompadour, Orfeu in infern, Studentul cersetor etc. A intreprins turnee artistice in Belgia, Italia, Cehoslovacia, URSS, Franta, China, Yugoslavia, Coreea, Germania, Bulgaria, Israel, Austria.

A sustinut recitaluri de lied si cantonete si a interpretat arii antice, motete, cantate de Caldara, Bach, Handel, Gluck, Liszt, Schubert, Schumann, Grieg, Dvorak, R. Strauss, Mahler, Korsakov, Faure, Gershwin, Haciaturian, Ravel, Debussy, De Falla, Toselli, Tosti, De Curtis etc.
In 1968, a fost distinsa cu ordinul cultural clasa III-a.

Referindu-se la Lella Cincu, presa vremii consemna, printre altele: "soprana lirica lejera, cu largi aptitudini de coloratura, a realizat in Lucia di Lammermoor, Barbierul din Sevilla, Ivan Susanin si Rigoletto - creatii de inalta tinuta profesionala, unanim apreciate peste hotare. Usurinta, siguranta si stralucirea acutelor i-au asigurat momente de stralucire care, dublate si de un temperament scenic vibrant, au imprumutat eroinelor sale veridicitate, autenticitate, personalitate".

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea