Social

Legea tainuirii averilor

Blocarea legii privind declararea averilor demnitarilor i-a unit ieri pe senatorii puterii si ai opozitiei pentru un obiectiv transpartinic. Ordonanta a fost ciuntita cu ajutorul parlamentarilor PNL,UDMR si PUR.
Senatorii Frunda Gyorgy (UDMR), Norica Nicolai (PNL) si Gavrila Vasilescu (PUR) au fost principalii sustinatori ai mentinerii secretului asupra averilor demnitarilor. Aliati cu senatorii PPRM Gheorghe Funar, Verginia Vedinas si Doru Liviu Bindea si cu senatorul PSD Serban Nicolae, ei si-au asigurat sprijinul necesar pentru a elimina din actul normativ emis de guvern prevederi care aduceau clarificari importante cu privire la averile demnitarilor.

Modificarile suferite in dezbaterea celor trei comisii reunite juridica, administratie publica si drepturile omului l-au nemultumit pe reprezentantul guvernului la dezbateri, Mihai Eftimescu, secretar de stat in Ministerul Justitiei. Acesta a declarat ca ordonanta a fost deturnata in proportie de o treime, insa guvernul va sustine in plenul Senatului ca ea sa fie aprobata in forma initiala si nu in cea modificata la comisii.
Averile ramin ascunse dupa copii

Prin ordonanta data de guvernul Tariceanu, demnitarii erau obligati sa isi declare nu numai 0 si sursele de venit personal, ci si pe cele ale sotiei si copiilor. Tocmai de aceea, cea mai importanta lovitura data ordonantei a fost eliminarea din formularul de avere a obligativitatii ca demnitarii sa faca publice veniturile pe care le au copiii lor. Astfel ca demnitarii isi pot derula linistiti afaceri prin societati comerciale aflate pe numele copiilor.

Propunerea de eliminare avansata de senatorul PSD Serban Nicolae a intrunit atit sustinerea reprezentantilor PPRM, cit si pe a celor din coalitia guvernamentala: Peter Eckstein (UDMR), Norica Niclolai (PNL) si Gavrila Vasilescu.
Cadourile scumpe sint confidentiale

O alta prevedere importanta care a fost eliminata se referea la obligativitatea ca demnitarii sa faca publice numele persoanelor sau ale institutiilor de la care primesc cadouri sau bunuri gratuite. Ca si celelalte, eliminarea a fost sprijinita de senatorii Vasilescu (PUR), Nicolai (PNL) si Vedinas (PPRM), care au cerut ca demnitarii sa precizeze doar daca primesc cadouri de la persoane fizice sau de la persoane juridice .
Imaginatie fara limite in mascarea averilor

Demnitarii din Senat s-au dovedit inventivi in gasirea de solutii pentru a pastra secretul asupra unor parti din avere. Ei au impartit unele categorii de bunuri in subcategorii, impunind apoi pentru fiecare din ele o valoare minima de la care sint obligati sa le declare. Un exemplu il constituire rubrica bunuri sub forma de metale pretioase , bijuterii, obiecte de arta , colectii de numismatica etc. In varianta guvernului, daca posesorul avea astfel de bunuri in valoare mai mare de 5.000 de euro, trebuia sa le declare. In varianta modificata de senatori exista acum trei rubrici: bijuterii, metale pretioase si colectii de arta, fiecare dintre acestea avind un plafon de 5.000 de euro, astfel ca in final s-a ajuns la 15.000 de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea