Social

#curtea constitutionala #constitutional #comunicare #convorbiri

Legea privind stocarea convorbirilor telefonice, neconstitutionala

Convorbirile telefonice ale romanilor nu vor mai fi stocate de catre operatorii de telefonie mobila si furnizorii de internet. Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea care ii obliga pe furnizori sa stocheze timp de sase luni datele de identificare ale utilizatorilor si sa le puna la dispozitia autoritatilor.

Magistratii au decis ca aceasta lege este neconstitutionala pentru ca incalca articolul 28 din Constitutia Romaniei , care prevede ca "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".

Potrivit Gandul, decizia Curtii Constitutionale vine dupa ce o organizatie neguvernamentala, Comisariatul pentru Societatea Civila, a sustinut, in cadrul unui litigiu civil cu firma de telefonie mobila Orange, ca aceasta lege ar reprezenta o incalcare a secretului corespondentei, prevazut de Constitutie. Prima instanta a facut o sesizare catre Curtea Constitutionala, care, in urma analizei solicitarii si a noii legi a stabilit ca dreptatea este de partea cetatenilor iar legea incalca Constitutia.

legea privind retinerea datelor prelucrate in retelele de comunicatii electronice a fost adoptata de Parlament in 2008, insa aplicarea ei trebuia sa inceapa la sfarsitul acestui an. Ea prevedea ca orice operator de telefonie fixa sau mobila si orice furnizor de internet trebuie sa isi creeze o baza de date in care sa stocheze date de identificare ale utilizatorilor, suportul de comunicare sau echipamentul folosit de acestia, precum si data, ora si durata comunicarilor.

Toate datele puteau sa fie accesate, la cerere, si de politie, procuratura sau serviciile de informatii, dar numai in cazurile in care s-a declansat deja urmarirea penala si numai in baza unui mandat emis de o instanta de judecata .

Proiectul de lege a fost contestat atat de societatea civila, dar si de procurori. Acestia din urma se plangeau de retrisctivitatea noii legi pentru ca nu le mai da voie sa solicite listingurile de convorbiri telefonice decat dupa ce s-a inceput urmarirea penala si numai cu autorizarea unui judecator.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea