Social

#ccr #legea pensiilor #pnl #psd #traian băsescu

Legea pensiilor a fost declarata constitutionala

Curtea Constitutionala a declarat Legea pensiilor constitutionala. Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu.

Constestatiile depuse de PNL si PSD au fost respinse de magistratii Curtii Constitutionale.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit Gandul.

Plenul Curtii Constitutionale s-a intrunit in sedinta in 29 septembrie pentru a solutiona sesizarile referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, dar deliberarile au fost intrerupte, pentru un studiu mai aprofundat al problemei.

Punctul cel mai controversat din Legea pensiilor este egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani pana in 2030. 

In urma adoptarii legii, in sistemul public de pensii voi fi introdusi si parlamentarii sau diplomatii, dar si cei platiti pe drepturi de autor sau PFA .

Stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 35 de ani, prin noua lege a pensiilor, iar stagiul minim la 15 ani. Anual, contributia va fi majorata, astfel incat va ajunge la 6% din salariul brut in urmatorii ani.

Salariul brut realizat lunar si valoarea coeficientului de ierarhizare vor constitui baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, potrivit textului noii legi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea