Social

#lege #promisiune #primar #electoral

Legea ii lasa pe primari fara promisiuni electorale

Primarii nu mai au voie sa-si amageasca alegatorii. Un act normativ, intrat in vigoare de o saptamana, ii lasa pe primari fara ajutorul financiar de la stat.

Edilii vor fi obligati sa-si informeze alegatorii, prin documente afisate la intrarea in primarie, despre starea retelelor de canalizare sau de alimentare cu gaze , a dotarilor reale de care beneficiaza scolile din localitate si in privinta calitatii drumurilor si chiar a apei care curge la robinete.

"Nu trebuie neglijate asteptarile cetateanului in materie de calitate a serviciilor furnizate. Acestea pot sau nu pot depasi nivelul actual, iar cetatenii sunt nemultumiti. Aceasta problema se poate evita prin informarea cetatenilor cu specificarea clara a serviciilor la care se pot astepta din partea primariei", se arata in actul normativ, citat de Evenimentul Zilei.

Motivatia guvernului in elaborarea legii este diminuarea tensiunilor dintre autoritatile locale si cetateni. Pedeapsa pentru primarii care se lauda cu ce nu au este pierderea fondurilor: "Daca autoritatile locale vor spune cetatenilor ca le ofera anumite servicii, insa se constata ca acestea nu sunt puse, de fapt, la dispozitia cetateanului, guvernul va taia din bugetul municipalitatii".

Dintre serviciile oferite de autoritatile locale, cele mai importante, educatia si sanatatea, vor benefica de norme minime. Primariile vor fi nevoite sa puna la dispozitia romanilor informatii despre "protectia" de care beneficiaza cladirea impotriva razelor solare, a vantului, a ploii, a zapezii sau a inghetului si "caracteristicile toaletelor".

Daca unitatea de invatamant va inregistra multe cazuri de raceli si bronsite, va avea parte de un buget redus in anul urmator. In aceeasi situatie se vor gasi si spitalele: "procentul de pacienti care s-au vindecat poate fi luat drept indicator de calitate al abilitatii personalului medical de a ameliora starea de sanatate a pacientului".Statisticile proaste le vor taia din fonduri.

Legea dispune si ca primariile sa "asigure transparenta si in ceea ce priveste procedurile de contabilitate si sa monitorizeze cinstit si facil cheltuielile publice".

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea