Social

# sectoare #viceprimar #primar #capitala #lege #bucuresti

Legea Capitalei, cu un singur primar intra in dezbaterea Parlamentului

Proiectul Legii Capitalei va intra in dezbatere parlamentara in luna iunie a acestui an. Legea propune ca Bucurestiul sa aiba un singur primar si sase viceprimari, cate unul pentru fiecare sector.

"Toata lumea a fost de acord ca trebuie sa existe o reorganizare a Capitalei. Initial, au fost doua propuneri legislative si a fost aleasa varianta moderata. S-a renuntat la propunerea prin care Bucurestiul ar fi trebuit impartit in 20 de unitati administrative. Ganditi-va cati bucuresteni ar fi trebuit sa-si schimbe actele de identitate, carnetele de sofer sau contractele cu furnizorii de utilitati", a declarat pentru deputatul Vasile Gherasim, initiatorul actului normativ.

Astfel, Bucurestiul ar urma sa aiba doar un singur primar, iar sectoarele sa fie conduse de viceprimari. Primarul va fi ales prin vot direct, pentru un mandat de patru ani. El ii va avea in subordine pe viceprimarii de sectoare, este ordonator principal de credite, raspunde de infrastructura, educatie, sanatate, sport, turism, ordine publica , stare civila si evidenta populatiei.

Viceprimarii vor fi desemnati din randul consilierilor, pentru o perioada de patru ani. Acestia isi vor pastra statutul de consilier, fara a primi insa indemnizatie. Viceprimarii de sector raspund de atribuirea locuintelor sociale, de eliberarea autorizatiilor de constructie si gestioneaza bugetul alocat de consilierii municipali .

De asemenea, si Consiliul General al Capitalei va fi format din 55 de consilieri. Acestia vor aproba bugetul, imprumuturile, planurile de urbanism, taxele si impozitele. Secretarul general al Bucurestiului va aviza dispozitiile primarului si viceprimarilor. Secretarul general si cei de sector nu trebuie sa apartina niciunei formatiuni politice. In caz contrar isi va pierde functia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea