Social

Lege pentru chiriasi

Statul vine in apararea celor care vor sa inchirieze o locuinta, reglementand nivelul de preturi stabilite de proprietari. Chiria pentru o locuinta de pe piata libera va fi stabilita din acest an in functie de criterii fixe, si nu de bunul plac al proprietarilor care cauta un castig cat mai mare intr-un timp cat mai scurt. In ultimii ani, pretul chiriilor din marile orase si, in special, din Capitala au crescut de cateva ori. Cu toate acestea, oficialii din MDLPL promit ca situatia se va schimba chiar din acest an. „In acest moment, in Romania, chiriile au valori rotunde, de 100, 150 sau 200 de euro, valori create artificial, dar va fi adoptata si o metodologie de calcul al valorii chiriilor", a declarat ieri, pentru Rompres, Bogdan Suditu, director general adjunct al Directiei pentru Politica Locuirii din Ministerul Dezvoltarii , Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). Potrivit oficialilor ministerului, noul pachet de legi este aproape gata si urmeaza sa ajunga pe masa guvernului in luna aprilie, urmand sa fie aprobat cel mai probabil in luna septembrie a acestui an. Legea locuintelor va reglementa atat relatia proprietar-chirias, cat si dezvoltarea de proiecte in parteneriat public-privat. Bogdan Suditu a mai precizat ca statutul chiriasului va fi reglementat printr-un contract care presupune drepturi si obligatii pentru ambii semnatari, iar pretul chiriilor va fi stabilit in functie de localizarea si vechimea imobilului, infrastructura accesibila si pozitionarea in cadrul orasului. "Consideram ca acum proprietarii nu respecta conditiile de pe piata", a mai spus Bogdan Suditu, citat de Rompres.

Durata-limita pentru inchirieri

In noua lege va fi stabilita si o perioada minima pentru care se inchiriaza respectivul spatiu, astfel incat chiriasul sa poata avea un cuvant de spus in momentul in care i se decide "evacuarea" fortata. Potrivit lui Suditu, in majoritatea statelor europene exista reglementari in aceasta privinta: in Italia, de patru ani, in Spania, pentru locuintele sociale, sase ani, iar in Marea Britanie de cinci ani. Pentru Romania, este posibil ca aceasta perioada sa fie sub patru ani, deoarece fondul de locuinte disponibil pentru inchiriere este foarte mic.

Noua lege va favoriza evaziunea fiscala

Specialistii in domeniul imobiliar sunt inca rezervati in privinta acestei noi legi. Analistul Gabriel Zamfir spune ca "este necesara mentinerea chiriilor in anumiti parametri acceptabili, insa acest lucru nu se poate realiza fara ca statul sa ofere niste avantaje". Pe de alta parte insa, expertul imobiliar Radu Zilisteanu considera ca noua lege ar putea duce la evaziune fiscala . "Impunerea prin masuri administrative a pretului la chirii, precum si a duratei minime sau maxime de inchiriere va impinge lumea in evaziune fiscala. Daca proprietarii de-abia incepusera sa declare la Fisc veniturile din chirii, exista riscul, deloc de neglijat, ca sa fie alimentata piata neagra ", a precizat Zilisteanu. El a mai spus ca in tari ca Italia sau Germania exista un indice al proprietatii intre 50 si 70%, in timp ce in Romania acesta este de 92%. "Aceasta inseamna ca stocul de locuinte aflate la inchiriere este mare, in timp ce la noi raman 8% pentru inchirieri. In fapt, din experienta mea, se inchirieaza 4%. Ceea ce vreau sa spun este ca avem o piata mica, pe care o vor sugruma prin aceste masuri administrative", a mai precizat analistul imobiliar. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea